Ново задужење Фонда ПИО Српске

Влада Српске је најновијом Одлуком одобрила ново задужење Фонду ПИО Републике Српске у износу од 45 милиона марака.

Република Српска 11.11.2014 | 20:01
Ново задужење Фонда ПИО Српске

Задужење веће од уобичајеног редовног је због слабијег прилива новца у буџет али и обећања о већим пензијама.

Најновијом Одлуком Владе Фонду ПиО одобрено је да се задужи 45 милиона марака. Све је учињено прије актуелне исплате пензија. Сазнајемо веће задужење Фонду ПИО од уобичајеног мјесечног одобрено је због слабијег прилива средстава од доприноса у буџет али и због обећаног повећања пензија. Предсједник удружења пензионера прича како превелика бирократија гуши пензијско инвалидски сектор.

Ако ће ново повећано задужење Фонда ПИО и значити незнатно повећање пензија то неће много промјенити стање у новчаницима оних са најнижим пензијама. Пензионери се жале да не могу да плате ни све љекове. Марица Подић из Бањалуке увјерава како због скупих лијекова и ПДВ готово комплетну пензију троши на љекове и даџбине.

Економисти подсјећају да се Фонд ПИО сваки мејсец задужује 15 до 25 милиона јер другачије није у могућности да исплати пензије. Преведено пензионери у Српској пензије константно добијају на кредит.

Закључно са крајем септембра укупно задужење Владе, Фондова и општина према комерцијалним банкама износио је милијарду и 47 милиона марака. Податак који неумољиво вуче на дно Републику Српску анализирају економисти.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ккк

11.11.2014 18:59

Видите са Бајом то..па маса пензионера у мом окружењу је гласала за Бају..као немају за кога другог Господо пензионери..правац контејнер сада..Није ми вас жао таман да траву пасете..

ОДГОВОРИТЕ
Name

шуп школа

11.11.2014 19:35

Ускоро ће и дудан у пензију, националну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.11.2014 19:46

Само напред, задужите и шеснаесто кољено. ММФ не воли оне који ништа не дугују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПА

12.11.2014 10:08

То Баја задузуј док мозес,ти и незнас другације. Браво мајсторе.

ОДГОВОРИТЕ