Nijedan blok nema 42 poslanika

Potpredsjednik SDS-a i kandidat Koalicije „Savez za prpmjene“ za predsjednika Republike Srpske, Ognjen Tadić, osvrnuo se na ukupni izborni proces i rezultate Centralne izborne komisije BiH.

Republika Srpska 10.11.2014 | 18:37
Nijedan blok nema 42 poslanika

U najkraćem, Tadić nije zadovoljan radom CIK-a, a što se tiče rezultata, smatra da je na njih umnogome uticala i mala izlaznost.

Tadić nije želio da se bavi ciframa u vezi sa formiranjem većine na nivou Republike Srpske, rekavši da je taj proces još u toku, dok je za novoformiranu koaliciju na nivou države rekao da će biti zamajac promjena, te da  ona još otvorena za druge stranke, npr.DNS.

Još jedni opšti izbori su pokazali da je najslađe ono što je zakonom zabranjeno i tu je CIK pao na ispitu, jer je trebalo sankcionisati one koji su kršili izborni proces, a to nije učinjeno, kao što nije uvažen ni zahtjev SDS-a za ponovnim brojanjem glasova, tako da se sada postavlja pitanje kakva je istinska volja naroda, kaže Ognjen Tadić.

Ipak, ništa se tu suštinski neće promijeniti dok cjelokupno građanstvo ne promijeni odnos prema izbornom procesu i ne počne masovnije da izlazi na izbore, npr. sa više od 70% već na narednim lokalnim izborima, čime bi neregularnosti bile izbjegnute ili značajno redukovane, ocjenjuje Tadić.

Uprkos svemu, promjene nisu zaustavljene, što će se tek vidjeti, a u tom pravcu ide i jučerašnji sporazum 5 stranaka na državnom niovu, koje nisu rekle ne ni Draganu Čoviću, koji sam treba da odluči o mogućnosti pridruživanja, koja je otvorena i za neke druge stranke iz Republike Srpske, kao što je DNS , navodi Tadić.

Da imamo većinu na nivou Republike Srpske već bismo pokrenuli inicijativu za imenovanje mandatara, ali u ovom trenutku nijedan politički blok nema 42 poslanika, kategoričan je Tadić.

DNS i SP odbijaju bolje pozicioniranje sa Savezom za promjene i prihvata nauporedivo slabije pozicije od SNSD-a, ali to nije problem Saveza za promjene, zaključio je Tadić.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sfinga

10.11.2014 15:51

Ma treba vam samo još jedan poslanik za ta 42. Formirate vlast i onda ide Zakon o porijeklu imovine. nakon godinu dana provedete vanredne izbore. Imaćete na njima 70%. Tako se to radi.

ODGOVORITE
Name

kolaps

10.11.2014 17:27

Gospodin covjek, milina ga slusati gledati. Svaka cast Ognjene. Koga narod izabra pored ovakvog covjeka, ali neka ko zna zasta je i ovo dobro. Mislim da je ovaj covjek prava persona za buduceg ministra inostranih poslova.

ODGOVORITE
Name

Đoko

10.11.2014 23:19

Mala izlaznost odgovara SDS-u

ODGOVORITE
Name

simo

11.11.2014 08:15

Re kolaps...da pametan jeste,ali mu matematika slabo ide...u skolu...

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

11.11.2014 11:46

Citajuci jucerasnje komentare i nije mi i nikad nece biti jasan mentalni sklop ljudi koji idu za Bajom ????

ODGOVORITE