Bosić "skuplja" većinu

Svih 36 poslanika Saveza za promene potpisalo inicijativu da im se omogući formiranje vlasti u RS. SDS računa i na pet poslanika „Domovine“, posle čega će im biti potreban još samo jedan.

Republika Srpska 10.11.2014 | 15:56
Bosić  "skuplja" većinu

Mladen Bosić, predsednik SDS, potvrdio je za „Novosti“ da je u nedelju u Bijeljini svih 36 narodnih poslanika Saveza za promene koji će biti deo novog skupštinskog saziva potpisalo inicijativu predsedniku Srpske Miloradu Dodiku da mandat za sastavljanje nove vlade RS dodeli upravo njihovoj koaliciji, odnosno skupštinskoj većini koju bi oni obezbedili.Ovi parlamentarci su odlučni u nameri da formira izvršnu vlast u Srpskoj i očekuju da će uspeti da sakupe podršku 42 poslanika, koliko im je potrebno.

Zato je sa sastanka u Bijeljini i upućen poziv svim drugim strankama koje žele promene u Srpskoj da im se priključe i sa prikupljena 42 potpisa upute predsedniku Srpske predlog za dodelu mandata za sastavljanje nove vlade.Savez za promene je jedinstven - to su potvrdili svi poslanici, njih 36, iz ovog političkog bloka. Po njihovim najavama, odlučni su da formiraju izvršnu vlast u Srpskoj da bi krenuli sa ozbiljnim reformama u društvu. U Savezu su sigurni da mogu da obezbede taj kapacitet.- Milorad Dodik mora dodeliti mandat onome ko sakupi skupštinsku većinu. Sve ostalo bi bilo opstrukcija institucija i demokratije u Srpskoj - poručio je Bosić.

Bosić kaže da pored sigurnih 36 poslanika iz stranaka koje čine Savez za promene, „gotovo je sigurno da je spremno da se priključi i pet iz Koalicije ‘Domovina’, pa praktično za skupštinsku većinu potreban je još jedan poslanik“.Bosić je optimista što se tiče obezbeđivanja skupštinske većine ističući da su otvoreni za razgovore i dogovore i sa SPS i sa DNS i liderom NS Adamom Šukalom koji je vlasnik jednog mandata.

- Izvesno je da samo nismo razgovarali, niti ćemo razgovarati sa SNSD - kategoričan je Bosić.Šest je otvorenih mesta za priključivanje inicijativi Saveza za promene. - Mi nismo rekli iz kojih partija, ovo je otvorena lista, svi su dobrodošli koji žele promene u Srpskoj. Mi smo imali i razgovore sa „Domovinom“ i ona ima otvorena vrata da se priključi skupštinskoj većini - naglasio je Bosić.On je istakao da je sam skup u Bijeljini svojevrsni demanti navoda lidera SNSD Milorada Dodika da su navodno neki poslanici iz ovoga bloka prešli da podrže kandidate SNSD i njihove partnere.- Ubeđen sam da Milorad Dodik i njegova koalicija nema 42 potpisa, mi očigledno nismo skupili 42, on da ima 42 izašao bi sa tih 42, kao što mi pokazujemo vama ovih 36 što imamo - kaže Bosić.

On nije otkrio ime mandatara iz Saveza za promene.- To zavisi od razgovora, vi znate da smo nekima nudili mandat, oni bar zasada nemaju hrabrosti da to učine, ali verujem da će se politička situacija vrlo brzo menjati, pogotovo što RS ide u sve težu situaciju i dublju ekonomsku krizu, očekujem da će biti vrlo burno na političkoj sceni - rekao je Bosić.

REZULTATI

Centralna izborna komisija BiH danas u 11 časova će potvrditi i objaviti rezultate opštih izbora održanih 12. oktobra. Potvrđeni izborni rezultati biće objavljeni dan pre isteka zakonskog roka od 30 dana od dana održavanja izbora.

Prethodno su iscrpljene sve žalbene procedure, čime su se stekli uslovi za objavljivanje potvrđenih rezultata.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ZE SDS

10.11.2014 15:09

Puna podrška rukovodstvu SDS-a!

ODGOVORITE
Name

miki

10.11.2014 15:22

Ovo je repriza 2007. u srbiji kada SRS nije mogla da formira vladu pa pregovori DS I DSS upali u corsokak. Nikolica 8.maja izabrali za predsjednika SkupstinE zbog glasova SPS a 5 dana kasnije kada su se DS DSS I G17+ DOGOVORILI MORAO JE DATI OSTAVKU NAZALOST. Ovo ce izgleda biti i kod nas. Naprijed SDS.

ODGOVORITE
Name

Nikola Tesla

10.11.2014 15:45

Mladen Bosić je dipl ing el teh. On slaže kockicu po kockicu. Precizno. Garantovano sastavlja vladu i na entitetskom nivou. Naravno da može računati na tih 5 poslanika Domovine. Za to je garancija Bakir. Kad se ukupna situacija uzme u obzir, biće pridošlica još koliko hoćeš. Novi neprikosnoveni vladar u NSRS je Mladen Bosić.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.11.2014 17:15

Bosić je inteligentan i mudar političar. Kada su već oni kriminalci pokrali izbore što je bilo za očekivati ovo je alternativa. Dodik nije toliko pametan da to vidi na vrijeme a i njegov lažni ego pokazuje koliko je prepotentan i glup. Đokić je izgleda navikao da kupi mrvice iza ovog lopova i sluša.Zato mu je ponuda za mandatara bila trauma jer treba misliti svojom glavom. Pavić je trebao raditi na pijaci ali bi i tu otišao u gubitak sa svojim cenjkanjem. Puna podrška SDS-u i Savezu za promjene!

ODGOVORITE