Босић "скупља" већину

Свих 36 посланика Савеза за промене потписало иницијативу да им се омогући формирање власти у РС. СДС рачуна и на пет посланика „Домовине“, после чега ће им бити потребан још само један.

Република Српска 10.11.2014 | 15:56
Босић  "скупља" већину

Младен Босић, председник СДС, потврдио је за „Новости“ да је у недељу у Бијељини свих 36 народних посланика Савеза за промене који ће бити део новог скупштинског сазива потписало иницијативу председнику Српске Милораду Додику да мандат за састављање нове владе РС додели управо њиховој коалицији, односно скупштинској већини коју би они обезбедили.Ови парламентарци су одлучни у намери да формира извршну власт у Српској и очекују да ће успети да сакупе подршку 42 посланика, колико им је потребно.

Зато је са састанка у Бијељини и упућен позив свим другим странкама које желе промене у Српској да им се прикључе и са прикупљена 42 потписа упуте председнику Српске предлог за доделу мандата за састављање нове владе.Савез за промене је јединствен - то су потврдили сви посланици, њих 36, из овог политичког блока. По њиховим најавама, одлучни су да формирају извршну власт у Српској да би кренули са озбиљним реформама у друштву. У Савезу су сигурни да могу да обезбеде тај капацитет.- Милорад Додик мора доделити мандат ономе ко сакупи скупштинску већину. Све остало би било опструкција институција и демократије у Српској - поручио је Босић.

Босић каже да поред сигурних 36 посланика из странака које чине Савез за промене, „готово је сигурно да је спремно да се прикључи и пет из Коалиције ‘Домовина’, па практично за скупштинску већину потребан је још један посланик“.Босић је оптимиста што се тиче обезбеђивања скупштинске већине истичући да су отворени за разговоре и договоре и са СПС и са ДНС и лидером НС Адамом Шукалом који је власник једног мандата.

- Извесно је да само нисмо разговарали, нити ћемо разговарати са СНСД - категоричан је Босић.Шест је отворених места за прикључивање иницијативи Савеза за промене. - Ми нисмо рекли из којих партија, ово је отворена листа, сви су добродошли који желе промене у Српској. Ми смо имали и разговоре са „Домовином“ и она има отворена врата да се прикључи скупштинској већини - нагласио је Босић.Он је истакао да је сам скуп у Бијељини својеврсни деманти навода лидера СНСД Милорада Додика да су наводно неки посланици из овога блока прешли да подрже кандидате СНСД и њихове партнере.- Убеђен сам да Милорад Додик и његова коалиција нема 42 потписа, ми очигледно нисмо скупили 42, он да има 42 изашао би са тих 42, као што ми показујемо вама ових 36 што имамо - каже Босић.

Он није открио име мандатара из Савеза за промене.- То зависи од разговора, ви знате да смо некима нудили мандат, они бар засада немају храбрости да то учине, али верујем да ће се политичка ситуација врло брзо мењати, поготово што РС иде у све тежу ситуацију и дубљу економску кризу, очекујем да ће бити врло бурно на политичкој сцени - рекао је Босић.

РЕЗУЛТАТИ

Централна изборна комисија БиХ данас у 11 часова ће потврдити и објавити резултате општих избора одржаних 12. октобра. Потврђени изборни резултати биће објављени дан пре истека законског рока од 30 дана од дана одржавања избора.

Претходно су исцрпљене све жалбене процедуре, чиме су се стекли услови за објављивање потврђених резултата.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗЕ СДС

10.11.2014 15:09

Пуна подршка руководству СДС-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

10.11.2014 15:22

Ово је реприза 2007. у србији када СРС није могла да формира владу па преговори ДС И ДСС упали у цорсокак. Николица 8.маја изабрали за предсједника СкупстинЕ због гласова СПС а 5 дана касније када су се ДС ДСС И Г17+ ДОГОВОРИЛИ МОРАО ЈЕ ДАТИ ОСТАВКУ НАЗАЛОСТ. Ово це изгледа бити и код нас. Напријед СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Тесла

10.11.2014 15:45

Младен Босић је дипл инг ел тех. Он слаже коцкицу по коцкицу. Прецизно. Гарантовано саставља владу и на ентитетском нивоу. Наравно да може рачунати на тих 5 посланика Домовине. За то је гаранција Бакир. Кад се укупна ситуација узме у обзир, биће придошлица још колико хоћеш. Нови неприкосновени владар у НСРС је Младен Босић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.11.2014 17:15

Босић је интелигентан и мудар политичар. Када су већ они криминалци покрали изборе што је било за очекивати ово је алтернатива. Додик није толико паметан да то види на вријеме а и његов лажни его показује колико је препотентан и глуп. Ђокић је изгледа навикао да купи мрвице иза овог лопова и слуша.Зато му је понуда за мандатара била траума јер треба мислити својом главом. Павић је требао радити на пијаци али би и ту отишао у губитак са својим цењкањем. Пуна подршка СДС-у и Савезу за промјене!

ОДГОВОРИТЕ