Ne bacajte pare na preparate

S obzirom na to da je koža naš najveći organ, kako bismo se osećali lepo, potrebno je da o njoj vodimo računa

Moda i ljepota 09.11.2014 | 06:43
Ne bacajte pare na preparate

Za lep i zdrav izgled podjednako je bitno šta unosite u svoj organizam putem hrane, kao i ono šta stavljate na svoju kožu. S obzirom na to da je koža naš najveći organ, kako bismo se osećali lepo, potrebno je da o njoj vodimo računa.

Zapamtite: zdrav sjaj dolazi pre svega iznutra, i to preko hrane koja hidrira kožu. Krastavac, celer, kelj, avokado, spanać, orasi i kokos su vaši naveći saveznici, prenosi mindbodygreen.com.

Neke od pomenutih namirnica mogu da se koriste i kao bjuti proizvodi.

Kokosovo ulje
Kao što kokosovo ulje možete da dodate u svoj omiljeni smuti, podjedanko ga možete koristiti i u bjuti svrhe. Ono je prepuno vitamina E, koje podstiče rast i regeneraciju ćelija kože, štiti od starenja i sprečava da vaše usne i koža podlegnu pucanju i isušivanju. Takođe, ubrzava vreme zarastanja, i čini kožu blistavijom.Primena: probajte da nanesete malu količinu kokosovog ulja na lice svako veče pred spavanje kao hidratantnu kremu. Jednom nedeljno utrljajte ulje i na telo, samo bez preterivanja i pre nego što obučete pidžamu, sačekajte da upije.

Takođe, može da vam posluži i za skidanje šminke sa očiju. Nakon toga, lice isperite mlakom vodom.Kokosovo ulje čini vašu kosu zdravijom, mekšom i sjajnijom, te ga nanesite na suve krajeve, raščešljajte kosu i pustite tako da prenoći. Sutradan operite kosu šamponom. Osetićete razliku.

Jabukovo sirće
Čišćenje lica teškom hemijom često može da poremeti pH ravnotežu vaše kože, što je čini još osetljivijom na iritacije. Prirodne kiseline koje se nalaze u jabukovom sirćetu pomažu rebalans pH vrednosti, omekšava kožu, smanjuje crvenilo, blagotvorno deluje na mrlje i akne, a može da posluži i kao piling.
Primena: nakon što skinete šminku, natopite vatu jabukovim sirćetom i istrljajte lice. Ukoliko mislite da će biti prejako za vašu kožu, možete ga malo razblažiti vodom. Miris će se neutralizovati nakon mint, dva.

Jabukovo sirće je odlično i za kosu - operite šamponom kosu, isperite, stavite jabukovo sirće (dobro ga utrljajte do korena, izmasirajte kožu glave), sačekajte nekoliko minuta i isperite vodom. Dovoljno je da tretman radite jednom mesečno, vaša kosa će se oporaviti i zablistati.

Ovsene pahuljice i žuti šećer
Za odstranjivanje mrtvih ćelija sa kože, idealan recept za domaći piling su ovas i braon žuti šećer. Tretman možete da ponavljate jednom nedeljno.
Primena: Napravite piling od žutog šećera, ovasa, jabukovog sirćeta i kokosovog ulja (odnos šećera i ovasa 3:2, trunka kokosovog ulja i malo jabukovog sirćeta).Šećer je odličan za skidanje mrtvih ćelija, jabukovo sirće ima sjajna antibakterijska svojstva, dok kokosovo ulje umiruje kožu.

Izvor: Kurir stil

 

Komentari / 0

Ostavite komentar