Poljoprivrednici traže agrarnu banku

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj će odmah po formiranju nove Vlade RS, pokrenuti inicijativu za osnivanje agrarne banke.

Republika Srpska 08.11.2014 | 22:37
Poljoprivrednici traže agrarnu banku

Poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji i Republici Srpskoj neophodna je jedna agrarna banka, koja će malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima plasirati kredite sa povoljnim kamatama od dva do tri odsto“, potvrdio je Risto Arsenović koordinator Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije.

Arsenović kaže da je ulogu agrarne banke mogla preuzeti bivša Balkan investment banka, odnosno sada Banka Srpske, ali, da resorno ministarstvo i Vlada RS očigledno nisu imali sluha za potrebe poljoprivrednih proizvođača, iako često javno značaj neiskorištenih resursa u poljooprivrednoj proizvodnji.

„Umjesto da plaćamo kamate od dva do tri odsto, kako to rade proizvođači hrane i farmeri u Evropi, mi smo primorani da od komercijalnih banaka uzimamo kredite čija je kamata oko osam odsto“, kaže Arsenović.

On ističe da su veliki proizvođači hrane u takvoj situaciji da mogu uzimati kredite i kod komercijalnih banaka, dok mala i srednja poljoprivredna gazdinstva postepeno i neumitno gase svoju proizvodnju, iako bi formiranje agrarne banke moglo pokrenuti novi ciklus investicija i u agrarnom sektoru.

Arsenović kaže da je formiranje agrarne banke više nego opravdano, jer je ovogodišnji agrarni budžet za poljoprivrednu proizvodnju od 60 miliona maraka više socijalni, nego razvojni, te da poljoprivrednici od Vlade RS i resornog ministarstva očekuju više sluha i razumijevanja za potrebe poljoprivrednih proizvođača.


Izvor: Capital

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

poljoprivrednik

09.11.2014 06:57

Ovo ako uspijete svaka cast,al tesko... Olaksica bi bila velika.

ODGOVORITE