Banjaluka: Žena misteriozno ćuti

Žena srednjih godina, obučena u crnu odjeću, već danima nijemo i nepomično stoji na ulazu u kafiće u sklopu hotela "Bosna" u Banjaluci, i svojim ćutanjem i nijemim gledanjem u jednu tačku zbunjuje Banjalučane, koji se pitaju koji cilj želi da postigne.

Republika Srpska 08.11.2014 | 09:56
Banjaluka: Žena misteriozno ćuti

Kakvu poruku želi da pošalje? Na pitanje da izjavu, ona je samo odmahnula rukom i nijemo nastavila da gleda u jednu tačku.

Za razliku od Prijedorčanke Jelene Topić, koja je u svom gradu prošle godine izvodila umjetnički performans, ova gospođa ne donosi nikakve stvari sa sobom, čime njen postupak još više golica maštu.

Baš kao i lani u Prijedoru, Banjalučani se ovih dana okupljaju u blizini svoje sugrađanke i raspravljaju, te pokušavaju da odgonetnu moguće razloge zbog kojih ona, kako kažu, uopšte ne doživljava okolinu.

Jedan od konobara iz obližnjih kafana kaže da ova žena svaki dan dođe u isto vrijeme, stane na isto mjesto, te nijemo gleda u jednu tačku, da bi se dva sata poslije okrenula i otišla - kao da ništa nije bilo.

"Prvi dan smo joj kolege i ja prilazili, pitali o čemu se radi, te da li joj nešto treba. Naravno, nije ništa rekla. Sljedeći dan, kada smo je vidjeli da stoji na istom mjestu i po kiši, znali smo da neće tako lako odustati, šta god da je u pitanju", kazao je jedan od konobara.

Bilo je i raznih komentara na račun ove žene, pa su tako neki govorili da je "čudna", ali ih većina kaže da se radi o nekoj vrsti protesta i bunta koji izražava na ovaj način.

"Sigurno nije srećna kad ovako stoji, ljudi nemaju ni za hljeb. Sve se promijenilo nagore od 1990. godine", rekao je Dejan T., jedan od Banjalučana kojeg smo zatekli u njenoj blizini.

Misterija ostaje barem dok gospođa ne progovori. Ali, ona zasad još samo "glasno ćuti", baš kao što je to prošle godine činila i Topićeva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čeka autobus!

08.11.2014 07:18

Tu je nekad bila stara autobuska stanica za Tanjire, koja je pomjerena 50 metara niže. Neobavještena. Pošla nekome u posjetu.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

08.11.2014 08:13

U septičkoj jami u kojoj je sve naopako, bilione riječi bi trebalo potrošiti da se ukaže na sve to naopako. Javno ćutanje zamjenjuje sve te riječi. Javno ćutanje je protest prema tome svemu. Gradjani koji joj prilaze ne trebaju komentarisati nego joj se pridružiti u ćutanju. Time i oni šalju poruku ostalima da je sve naopako i da su potrebne radiklane promjene! Ne moraju tu stajati 20 sati dnevno. Neka dodju sat vremena, dva sata ili koliko mogu izdržati, i samo ćutati. Ne moraju dolaziti ni svaki dan. To će biti protest prema svemu što se nama, koji imamo bar malo mozga u glavi, dešava u ovoj vukojebini. To će biti protest svima ostalima, te medjunarodnoj zajednici, organizovanoj bandi političara, ostalih kriminalaca, negativaca itd. Snaga tog performansa nije u tome da jedan osoba tu stoji nego da se tu izmjenuje mnoštvo gradjana. Dakle smatram vrlo korisnim da se gradjani pridružuju ovoj ženi. I ćutanjem natjeraju stoku od naroda da se probudi.

ODGOVORITE
Name

Бранко за Око соколово

08.11.2014 09:44

Ето ти јој се први придружи. И не називај народ стоком.

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.11.2014 18:13

Kako vrijeme bude odmicalo, s obzirom ko će da nam kroji kapu i narednih 4 godine, ovakve pojave biće sve češće.

ODGOVORITE
Name

mejbi

12.11.2014 17:39

Depresija

ODGOVORITE