Siti i LŠ - gdje je problem?!

Više nije incident, već pravilo - šampion Engleske još ne zna da igra Ligu šampiona.

Fudbal 06.11.2014 | 17:30
Siti i LŠ - gdje je problem?!

Više ne može biti priče o nepreležanim bolestima ili početničkoj tremi. Očigledno je problem dublji i teško objašnjiv. Mančester siti, jednostavno, ne igra u Ligi šampiona ni približno kao u domaćem prvenstvu.

Pre tri godine, tokom prvog leta i jeseni "građana" u eliti još od 1969, tim iz Mančestera eliminisan je u grupnoj fazi. Zauzeo je treće mesto na tabeli, iza Bajerna i Napolija, koga nijednom nije pobedio. Nastavio je takmičenje u Ligi Evrope, izbacio Porto, pa stao u dvomeču sa Sportingom (0:1, 3:2).

Naredne sezone - 2012/13, Siti je zauzeo mesto u eliti kao šampion Premijer lige i optimistično krenuo u jesen, smešten u "grupu smrti", uz Borusiju, Real i Ajaks. I ponovo je stao u prvoj rundi, kao poslednjeplasirani tim - bez ijedne pobede!

Prošle godine, na Etihadu su smatrali da su konačno sazreli i da su spremni da iskorak i na evro-sceni. Jesu dogurali najdalje do tada, igrali i u martu protiv Barselone, ali nisu imali snage da joj urade što i Atletiko Madrid u četvrtfinalu Lige šampiona. Grupnu fazu su završili na drugom mestu, iza Bajerna, a ispred Viktorije Plzenj i moskovskog CSKA.

Dugo će se pamtiti zbunjenost Manuela Pelegrinija na Alijanc areni, pa njegovi igrači nisu znali da im je u Minhenu potrebna pobeda 4:2, a ne 5:2.

Kakva je situacija ove godine? Takva da uprkos samo dva osvojena boda u četiri kola, "građani" i dalje imaju šansu da se plasiraju u nokaut fazu.

Naravno, put ka eliminacionoj rundi sada je značajno teži nego što su očekivali.

U poslednje dve utakmice (obe protiv moskovskog CSKA) osvojili su samo poen, a praksa je i da se za ono što je Jaja Ture uradio u sredu (udaranje rivala, direktan crveni karton) dobijaju bar dve utakmice suspenzije. Dakle, moraće i bez njega.

Tabela Grupe E izgleda ovako: Bajern 12, Roma 4, CSKA 4, Siti 2. Do kraja će biti odigrana još dva kola:

25. novembra: CSKA - Roma, Mančester siti - Bajern i 10. decembra: Roma - Mančester siti, Bajern CSKA.

Ako ne pobede Bajern i ako utakmica CSKA - Roma bude završena pobedom nekog tima, "građani" će i ove sezone završiti Ligu šampiona već u grupnoj fazi.

Kombinacija je mnogo, a to je, naravno, najlošija za "građane". Sa druge strane, ako Siti pobedi Bajern, a drugi meč bude završen remijem, onda će tri ekipe ući u poslednje kolo sa po pet bodova.

Naravno, postoji mogućnost i da Siti prođe i pored remija sa Bajernom i nema sumnje da će na Istlendsu sve dobro izračunati. Na njihovu sreću, imaće vremena, jer posle nastupajućeg vikenda sledi pauza zbog obaveza reprezentacije.

Do utakmice protiv Bajerna, plavi iz Mančestera igraće protiv Kvins Parka (subota, 8. novembar) i Svonsija (22. novembar). U Premijer ligi "građani" ne igraju senzacionalno, ali zaostaju za Čelsijem dostižnih šest bodova i u malo slučajeva dopuštaju sebi padove koji im u Ligi šampiona već postaju zaštitni znak.

Komentari / 0

Ostavite komentar