EU-vizija zemalja zapadnog Balkana

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Berlinu da je ključni spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u EU, a da je vizija zajedničke evropske budućnosti vizija svih zemalja na zapadnom Balkanu.

Srbija 05.11.2014 | 15:11
EU-vizija zemalja zapadnog Balkana

Dačić je, govoreći na 6. konferenciji ministara inostranih poslova jugoistočne Evrope u organizaciji "Aspen instituta", istakao da je izuzetno važno da na putu ka Evropi svaka zemlja napreduje u skladu sa sopstvenim rezultatima, bez nametnutog ujednačavanja tempa pridruživanja.

"Srbija nastoji da sa svim regionima i državama u svetu uspostavi i unapredi saradnju, ali najveću pažnju, prirodno, posvećuje jačanju mira i stabilnosti i unapređenju odnosa u regionu zapadnog Balkana. Posvećeni smo rešavanju svih preostalih otvorenih pitanja političkim i diplomatskim putem", poručio je Dačić.

Potpredsjednik Vlade Srbije naglasio je da je pri tome za region zapadnog Balkana od izuzetnog značaja podrška EU izgradnji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti povezivanja u oblasti transporta i energetike i doprinijeti većoj atraktivnosti regiona za investiranje.

"Svesni smo da velike svetske kompanije kada razmatraju mogućnosti za ulaganje, posmatraju i analiziraju region u celini. Svesni smo da ukoliko ide dobro u ekonomskom i političkom pogledu našim susedima, ići će dobro i nama, i obrnuto", zaključio je Dačić.

Komentari / 0

Ostavite komentar