NATO: Ruski avioni provociraju

Vrhovni komandant NATO u Evropi Filip Bridlav kaže da su ruski borbeni avioni u evropskom vazdušnom prostoru leteli "na provokativnijim rutama nego obično".

Svijet 03.11.2014 | 17:08
NATO: Ruski avioni provociraju

"Značajno je to što je ranije većina tih ulazaka u vazdušni prostor EU obuhvatala veoma male grupe aviona, ponekad samo jednog ili najviše dva aviona", rekao je američki general Bridlav na konferenciji za štampu u Pentagonu.

"Ono što smo mogli videti tokom proteklih nedelju dana su bile veće, složenije formacije aviona, koji su zadirali malo dublje u vazdušni prostor Evrope, a rekao bih i da su leteli na nešto provokativnijim rutama", rekao je on.

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju, u napetim vremenima u odnosima između Istoka i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

hihi

03.11.2014 17:10

Pa sto neodgovorno?!

ODGOVORITE
Name

Md

03.11.2014 18:38

Pa oborite ih ako imate čime i ako imate m..a.

ODGOVORITE
Name

Komunista

04.11.2014 06:50

Ruski vojni budžet je deset puta manji od američkog, da ne spominjemo ostatak NATO, pametnom dosta.

ODGOVORITE