Inspekcija zabranila rad RMU Kamengrad

Uprava za inspekcijske poslove FBiH izdala je zabranu rada Rudniku mrkog uglja Kamengrad u Sanskom Mostu, nakon što je kontrolom protekle sedmice utvrđeno kako ovo preduzeće nema potrebne dozvole za rad.

Bosna i Hercegovina 03.11.2014 | 08:00
Inspekcija zabranila rad RMU Kamengrad

„Biće im zabranjen rad i zapečaćena sva rudarska oprema. Prilikom inspekcijskog pregleda ustanovili smo kako nemaju koncesiju, projekte, kao i ostale zakonske dozvole koje jedan rudnik mora imati“, istakao je Ibrahim Tirak, direktor pomenute uprave.

On je dodao da su kontrola i zabrana rada uslijedili nakon brojnih prijava od strane lokalnih i kantonalnih vlasti.

„Odgovore na brojna pitanja u posljednjih nekoliko godina, koliko rade nelegalno, potražićemo preko nadležnog tužilaštva. Vidjećemo kome su i kako prodali preko trideset hiljada tona uglja, jer smo od teretne stanice u Prijedoru dobili podatke koliko je rude transportovano željeznicom“, istakao je Tirak.

Međutim, sve optužbe za nezakonit i nelegalan rad u Upravi ovog rudnika negiraju.
„Već smo na sudu dokazali kako posjedujemo potrebne dozvole za rad, tako da ne znam čemu sva ova predstava“, kaže Marinko Atlija, direktor RMU Kamengrad.

U posljednjih nekoliko godina lokalna vlast i Uprava ovog rudnika su u međusobnom sporu, a predstavnici općinske vlasti kažu kako ovaj rudnik duguje oko 1.300.000 maraka za koncesione naknade.

Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar