Visok procenat samoubistava u Srpskoj

Nije lako pronaći odgovor na pitanje zašto ljudi pokušavaju i izvršavaju samoubistva, kažu psiholozi.

Republika Srpska 01.11.2014 | 21:52
Visok procenat samoubistava u Srpskoj

Razumjevanje fenomena samoubistva je veoma kompleksno, jer su faktori suicidalnog rizika brojni: pol, godine starosti, bračni status, religijska pripadnost, urbana sredina, usamljenost, bolest, kao i neizvjesna i teška ekonomska situacija.

Simptomatično je i to da je na području gradova postradalih u majskim i avgustovskim poplavama sve više samoubistava, a BiH i Republika Srpska, generalno, imaju visoku stopu samoubistava.

Doboj je u samom vrhu gradova u BiH po crnoj statistici. Za devet mjeseci ove godine evidentirana su 22 samoubistva, ali je to, ipak, za 13 suicida manje u istom periodu prošle godine.

Život se vratio u potpljene gradove, ali je teži nego prije potopa. Mnogi građani Doboja smatraju da, između ostalog, bijeda i neizvjesnost tjeraju ljude u depresiju, a nerjetko i da dignu ruku na sebe.

Samoubistvo je vrlo komplikovana socio-patološka pojava za koju nije lako pronaći jednooobrazno objašnjenje, ističe psiholog Sanja Radetić-Lovrić. Svakom pojedincu koji pokuša suicid treba pristupiti individualno i u obzir uzeti brojne faktore, kaže Lovrićeva.

Bosna i Hercegovina je u sastavu bivše Jugoslavije imala nisku stopu samoubistava. U ratu ’90-tih je agresija, umjesto prema sebi, ispoljavana prema drugima, pa je stopa suicida takođe bila niska, za razliku od stope ubistava. Situacija se mijenja u postratnom-tranzicionom periodu. Danas je statistika u BiH i Republici Srpskoj dostigla kritičnu tačku i godišnje iznosi preko 25 samoubistava na 100.000 ljudi.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Direkt

01.11.2014 13:36

S obzirom ko vlada ovom Republikom već 8 godina i ne čudi me.

ODGOVORITE
Name

sds

01.11.2014 17:53

Naravno Dodo je kriv za sve.

ODGOVORITE
Name

perica

01.11.2014 18:56

pa ako oni nemogu naći odgovor, onda treba pitati nekog veterinara.

ODGOVORITE