'Labud' - kratko leteo, a svi su plakali za njim!

Kada je imao 15 godina, lekar mu je rekao da prestane da trenira fudbal zbog skočnih zglobova, inače će završiti u invalidskim kolicima. Nije ga poslušao, postao je najbolji napadač sveta, osvojio tri Zlatne lopte i posle pet operacija morao da kaže zbogom u 28. godini.

Fudbal 01.11.2014 | 14:20
'Labud' - kratko leteo, a svi su plakali za njim!

Najbolji napadač na svetu kojem su povrede bile jedini rival kojeg nije mogao da pobedi. Svima će prvo na pamet da padne ime Luisa Nazarija da Lime Ronalda. Ipak, fudbalska istorija će ovaj ružan fenomen pamtiti i po „devetki“ čija zvezda se ugasila kada je Zubina počela da sija - Marku van Bastenu. Posle Lea Mesija najefektinijem napadaču kojeg je svet video u poslednjih 25 godina.

Labud iz Utrehta se i dalje u mnogim izborima smatra najboljom „devetkom“ svih vremena. I pred toga što mu je karijera trajala kraće nego bilo kojem velikanu fudbalske igre. Formalno, Marko van Basten je u penziju otišao kada je imao 30 godina, realno ta karijera je završena 1993. godine kada je Holanđanin imao 28 godina.

Danas, na 50. rođendan neponovljivog strelca je red da se podsetimo karijere koja je mnoge usrećila i mnoge ostavila tužnima.

Bio je 17. avgust 1995. godine kada je Marko van Basten uzeo mikrofon na terenu uoči meča protiv Juventusa za „Berluskoni trofej“ i na prepunom San Siru saopštio da se povlači iz fudbala. Dve godine bezuspešne borbe protiv povrede ukletog skočnog zgloba nisu donele pobedu. Četiri operacije nisu pomogle. Holanđanin je kapitulirao, tribine San Sira su jecale, sudija Pjerluiđi Kolina je aplaudirao, a čak je i gvozdeni Fabio Kapelo „pukao“ i počeo da plače što je bila nezamisliva scena i nešto što nikada pre i posle nije viđeno.
„On je karijeru završio još 1993. u finalu protiv Marseja, koje smo izgubili. Na trofeju Berluskoni je samo došao da se pozdravi sa publikom. Otrčao je jedan krug i to je bilo to. Velika je šteta što je takav igrač završio tako rano. Mislim da je bio u najboljim godinama kada mu se to desilo. Mogao je da igra još sigurno tri godine na vrhunskom nivou. Pogotovo u jakoj ekipi kao što je Milan. Bili smo saigrači, zbog njegove povrede smo samo nekoliko meseci zaista bili siagrači. Nikada nisam video elegantnijeg napadača. On nije bio samo egzekutor, već je znao i da sjajno proigra saigrača. Žao mi je što se tako završilo, sećam se da su svi u klubu bili tužni jer je Marko morao da okonča karijeru“, priseća se Dejan Savićević u razgovoru za MOZZART Sport.

Van Bastenu rivali i grubi defanzivci nisu predstavljali problem koliko njegovi izraubovani skočni zglobovi. Zbog tih prokletih zglobova je fudbal ostao uskraćen za mnogo toga.

Kao da mu je u zvezdama bilo zapisano da tako završi. Verovatno je slutio na to celog života. Otac mu je bio solidan odbrambeni igrač i šestogodsišnjeg Marka je odveo na prvi trening u EDO, jedan amaterski klub u Utrehtu, da bi ga posle godinu prepisao u UVV, još jedan amaterski lokalni klub. Tako je počela karijera jednog od najvećih fudbalera svih vremena.

Fudbal je bio opsesija, jer mu u privatnom životu nije bilo lako. Kao desetogodišnjak je bio svedok velike traume. Najbolji drug Jopi mu je poginuo pred očima kada su se klizali na zaleđenom jezeru i kada je dečak propao kroz led i udavio se. Potom je Leni doživela moždani, a nešto nakon toga i srčani udar. Van Basten zato nikada ne priča o privatnom životu u intrevjuima.

Međutim, u fudbalu je sve funkcionisalo kako treba. Dominirao je među vršnjacima. Prvi tamni oblaci su se nadvili kada je imao 15 godina... Skočni zglobovi koji će ga kao zla kob pratiti u nastavku karijere, postali su rival na koje je morao da se navikne. Otac ga je odveo na prvi ozbiljan lekarski pregled. Ortoped Rajn Strikverda je odradio detaljan pregled i imao loše vesti. Markovom ocu je rekao da njegov sin ima ozbiljne probleme sa skočnim zglobovima i da što pre mora da pretsane sa igranjem fudbala inače će jednoga dana završiti u invalidskim kolicima. Jop i Marko van Basten su doneli zajedničku odluku: Nema ništa od prekida karijere! Rizikovaćemo.

Već sledeće godine je prešao u ekipu Elinkvajk. Još jedan amaterski klub iz rodnog Utrehta. Tu ga je snimio čuveni Ad de Mos, tada sakut Kopljanika i insistirao da ga dovede u Ajaks. Iste godine se u Amsterdam vratio i njegovo veličanstvo Johan Krojf. Prepoznao je u Marku čudo od deteta. Postao je njegov mentor. Van Basten je debitovao krajem sezone protiv NEC-a kada je kao 17-godišnjak sa klupe ušao umesto Krojfa. Ko je tada mogao da pretpostavi da se u tom trenutku piše istorija?

Sledeće sezone je De Mos preuzeo trenersku palicu i Van Basten je postigao devet golova u sezoni. Počeo je meteroski uspon dečaka iz Utrehta. U naredne četiri sezone je dao 118 golova u 112 mečeva za Ajaks, debitovao za reprezentaciju Holandije, osvojio Zlatnu kopačku Evrope, četiri puta uzastopno bio Zlatna kopačka u Holandiji, proglašen je najboljim mladim igračem u Evropi, osvojio je po tri trofeja u prvenstvu i kupu Holandije, Kup Pobednika Kupova...

Ali, čašu meda niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči...

U decembru 1986. godine je došla prva ozbiljna povreda levog skočnog zgloba i prva operacija. Nije se ni oporavio kako treba, a novi trener Johan Krojf ga je gurnuo na teren ne shvatajući koliko je situacija ozbiljna.
„Igraće, bez obzira što oseća bolove. A, bude li se žalio, igraće još više“, tvrdoglavo je poručio Krojf.

Bio je perfektan atleta, pa je njegov mlad organizam nekako izgurao tu prvu povredu. Porblem je bio što je u isto vreme je povredio i desni članak. To je bio početak velikih nevolja... Igrao je povređen, stiskao zube i posle svakog meča trčao da što pre povređene zglobove obavije ledom.

Već je cela Evropa brujala o gol mašini iz Ajaksa. U to vreme se rađao veliki Milan. Berluskoni je kupio Milan i počeo da piše istoriju kluba koji je osam godina bio bez titutle, u međuvremenu morao da igra i Seriju B zbog korupcijskog skandala. Galijani i Brajda su dobili zadatak da kupe Van Bastena i Gulita, za trenera je doveden prodavac cipela Arigo Saki koji će sa unapređenom verzijom holandskog totalnog fudbala lansirati jednu od najjačih generacija u istoriji ervopskog fudbala. Milan je kompletirao transfer Van Bastena još pre kraja sezone u kojoj je Ajaks osvojio KPK zahavaljujući golu mladog napadača u finalu protiv Lokomotive iz Lajpciga.

Za Milan je na debiju postigao gol, ali desni zglob nije izdržao. Bolovi su postali nesnošljivi i morao je na novu operaciju na kojoj je doktor Marti utvrdio da se nešto čudno sa tim zglobom desilo i ranije i da se ta trauma nije lečila kada je trebalo. Odigrao je samo 11 mečeva i postigao tri gola, ali jedan od njih je bio protiv Maradoninog Napolija za pobedu od 3:2 koja je odlučila pitanje prvaka. Pošto je pred kraj sezone uspeo da se oporavi, Milan nije uspeo da spreči Holanđane da ga pozovu u reprezentaciju za EP u SR Nemačkoj.

Tamo će Van Basten doneti Holanđanima ono što Krojf nije uspeo. Veliku titulu. Sa tri gola je uništio Engleze, a potom golom u 88. minutu polufinalnog duela eliminisao i Nemce. Prava magija je viđena u finalu. Volej iz mrtvog ugla koji se poput strele zakucao pod prečku gola Sovjeta mnogi smatraju najlepšim golom ikada viđenim u nekom velikom finalu.
„Bio sam u životnoj formi, ali to niko nije mogao da odbrani. Bio je to srećan gol. Mešutim, takve srećne golove može da postigne samo Van Basten“, rekao je posle meča čuveni Rinat Dasajev, golman SSSR, tada jedan od dva najviša čuvara mreže na svetu.

Pun samopuzdanja je počeo novu sezonu u Milanu, stigao je i Rajkard i kompletirao čuveni trio. Počela je brutalna dominacija Milana u Italiji i Evropi. Te 1988. godine je prvi put osvojio Zlatnu loptu. Milan je gazio sve pred sobom, Van Basten bio mašina za golove, a Italijani su prosto poludeli za njim... „Sveti Marko“, „Gazela“ i konačno nadimak za sva vremena: „Labud iz Utrehta“. To su bili naslovi sportskih dnevnika. Takvu gracioznost i eleganciju nije imao niko.

Povrede su ga zaobišle te sezone, a kruna je dilo demoliranje Hadžijeve Steaue sa 4:0 u finalu KEŠ. Van Basten i Gulit su postigli po sva gola. Još jedna Zlatna lopta je bila neminovnost.
„Možda vam zvuči kao šala, ali je istina. Marko mi je na terenu govorio samo jednu stvar. 'Dodaj mi loptu i dođi da me zagrliš kad ga dam'. Tako je i bilo“, govorio je tadašnji vezista Rosonera, Karlo Anćeloti.

Sakijev Milan je postao savršena fudbalska mašinerija. Već sledeće sezone su odbranili evropsku krunu i do dana današnjeg su poslednja ekipa koja je u tome uspela.

Ipak, Saki i Van Basten su ušli u nesporazum, Milan nije odbranio titulu u sezoni u kojoj će Crvena zvezda pokoriti Evropu, a Berluskoni je toliko obožavao Marka da je trener morao da spakuje kofere. Saki ga je protiv Ćezene stavio na klupu uz obrazloženje „Ako toliko dobro poznaješ fudbal, sedi pored mene da zajedno analiziramo.“
„Kada smo se posle dugo godina sreli, rekao mi je da je svestan kakve je probleme napravio, ali ako mi je za utehu, mnoge probelem je i rešio svojim golovima. Redak talenat vrhunskog centarfora koji igra za ekipu. On je za mene i dalje najbolji napadač u istoriji fudbala“, rekao je nedavno Arigo Saki.

Sakija je zamenio Kapelo i stvorio generaciju „Nepobedivih“ koja je osvojila Skudeto bez poraza 1992. godine. Van Basten je postigao 25 golova u sezoni, što u Italiji nije viđeno 26 godina. Nešto ranije je Labud iz Utrehta odigrao svoj prvi i poslednji Mundijal. Na „njegovom“ San Siru je sa Holandijom eliminisan od Nemaca u kontroverznom meču kada su se zakačili Rajkard i Feler.

Berluskoni je želeo da vrati evropsku titulu na San Siru i kupio je Savićevića, Bobana, Papena i Lentinija. Ali, Van Basten je opet bio najbolji. Strašno je počeo sezonu. Četiri gola Napoliju, pa četiri protiv Geteborga u Ligi šampiona. Osvojio je i treću Zlatnu loptu što je pre njega uspelo samo Krojfu i Platiniju. Imao je samo 28 godina kada je to ostvario.

I počeo je pakao.

Fantastična jesen u kojoj je dao 20 golova na 22 meča je prekinuta zbog teške povrede desnog skočnog zgloba protiv Ankone. Pre povrede je načeo mrežu Ankone i savladao Alesandra Nistu. Istog onog golmana koji je branio za Pizu šest godina ranije kada je Marko debitovao i postigao prvi gol za Milan u Seriji A.

Nova operacija kod doktora Martija i nova pauza. Milan je požurivao povratak na teren za finale LŠ protiv Marselja. Van Basten je poppuno nespreman i nedovoljno oporavljen za to finale, nije ništa uradio, a Milan je izgubio. Odmah posle toga je u junu 1993. godine je usledila nova operacija famoznog zgloba. Treća. Marti je uradio sve što je mogao, ali hrskavica gotovo da više nije postojala u zglobu. Odstranio mu je i deo kosti...

Godinu dana se oporavljao, nije igrao i morao je na novu operaciju. Četvrtu! To je bio kraj svih nadanja... Odlučio je da preseče. Kraj karijere. Nikada više nije viđen kako uz karaketritičan skok pre zaleta izvodi penal.
„Nisam mogao da stojim na nozi bez bolova. Bilo mi je jasno da od igranja fudbala više nema ništa. Nije bilo nikakvog pomaka. Ne znam koliko su mi lekari zaista uopšte i pomagali. Posle svake operacije sam se osećao sve gore“, utučeno je priznao posle četvrte operacije.

Belgijski doktor Mertens, jedan od najčuvenijih sportskih hirurga Evrope je rekao da mu je to bio najteži momenat u karijeri kada je Van Bastenu saopštio da mora da završi karijeru.
„Bio je na vrhuncu karijere. Osećao sam se odvratno“, pričao je kasnije Mertens.

Labud iz Utrehta je mogao samo da gleda kako Savićević i drugovi uništavaju Barselonu u Atini za novu evropsku krunu Milana. Godinu dana kasnije, u farmerkama, cipelama i kožnoj jakni je poslednji put izašao na travnjak San Sira, odradio počasni krug i zauvek mahnuo navijačima koji su plakali.
„Fudbal je danas izgubio svog Leonarda da Vinčija“, rekao je razočarani Adrijano Galijani tom prilikom.

Kažu da je Berluskoni imao samo dvojicu miljenika: Marka van Bastena i Dejana Savićevića.
„Pa, tako se priča... Nije nikakva tajna da je Saki otišao posle neporazuma sa Van Bastenom“, kaže nam Dejan Savićević.

Prvi put je viđena i suza na licu čeličnog Fabija Kapela. I Don Fabio je obožavao Holanđanina. Nije mogao da se suzdrži, počeo je da plače na klupi.

„Najbolji igrač kojeg sam trenirao. I danas se osećam tužno kada se setim njegovog oproštaja“,rekao je Kapelo koji je kasnije terao Zlatana Ibrahimovića da gleda video kasee sa Van Bastenovim golovima i tako od Šveđanina napravio gol mašinu, umesto „gangstera u kopačkama“ koji umire u lepoti loptanja.

Marko van Basten je ukupno dao 124 gola za Milan. Bio je strelac u 85 mečeva za Milan i Rosoneri nikada nisu poraženi kada bi on dao gol.

Bolovi u desnom skočnom zglobu su prestali posle operacije urađene 1996. godine. Ugrađeni su mu šarafi i metalne šipke kako bi mogao da hoda i vodi normalan život. Godinama je šepao. Izbegavao je teme o fudbalu i samo je igrao golf. Tek 2001. se vratio fudbalu kao trener u omladinskim kategorijama Ajaksa.

Maradona je rekao:
„Plakao sam kada sam čuo da završava karijeru. On je najelegantniji igrač kojeg sam video u životu. Ali, ako je Bog odlučio da Marko ne može više da igra fudbal, verovatno je to uradio jer je mislio da će Van Basten potrošiti sve lepe golove i neće nikome ništa ostaviti za kasnije.“

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hrvat

02.11.2014 10:13

Svaka cast velemajstore kapa do poda i naravno moj veliki naklon....

ODGOVORITE