'Rat' u najavi: Bajern - Borusija danas!

Bez obzira što ih trenutno razdvaja 14 bodova, raste temperatura uoči velikog derbija Bundeslige između Bajerna i Borusije iz Dortmunda, koji bi u slučaju Bavaraca značio definitan kraj prvenstva već u novembru ili povratak vere u ofanzivni fudbal Milionera, pod uslovom da prekinu crni niz od četiri poraza.

Fudbal 01.11.2014 | 09:20
'Rat' u najavi: Bajern - Borusija danas!

Italijani će uživati u dvoboju Rome i Napolija, Englezi spremaju teren za okršaj Građana i Đavola u Mančesteru, međutim, dosta je ljubitelja fudbala ujedijenih u oceni da se najveći evropski derbi predstojećeg vikenda igra u Minhenu, gde moćni Bajern dočekuje posrnulu Borusiju Dortmund i jednim udarcem će imati savršenu priliku da, iako je o tome rano govoriti, titulu praktično odbrani prvog novembarskog dana.

Mada su se u nedelju okliznuli u Menhengladbahu, Bavarci suvereno vode trku i imaju čak 14 bodova viška u odnosu na Milionere, za koje se verovalo da su im jedini konkurenti na šampionskom putu, bez obzira na činjenicu da su prošle zime prodali, a letos ozvaničili transfer Roberta Levandovskog. Povrh svega, ekipa Pepa Gvardiole toliko je moćna na Alijanc areni da nikome od pet rivala u Bundeligi nije ostavila ni gram nade (svih pet pobeda), a sve je garnirano efikasnom igrom (18 golova), pa se čini da tim Jirgena Klopa stiže kao poručen na teren mrskog rivala. Pogotovo što se čini da ni igrači Bajerna nemaju „razumevanja“ za krizu kakva drma Vestfalen i sigurno im je na umu da ponize rivala kome su gledali u leđa.
„Ne interesuju nas problemi Borusije. Zanima me samo što se dešava u našem timu. Znamo da neće biti laka utakmica protiv gostiju iz Dortmunda i to što oni trenutno nisu u formi sigurno nam neće olakšati pripremu meča. Biće to sasvim drugačija utakmica i za njih i za nas“, poručuje golman Manuel Nojer, koji je u dosadašnjem toku prvenstva savladan samo dvaput.

Zadatak da ga nadmudri pašće na pleća ove sezone ne toliko raspucanog, a kamoli prepozantljivog napada Borusije. Obamejan je, doduše, nekako uspeo da postigne tri gola, novajlije Ćiro Imobile i Adrijan Ramos tek po dva, povratnik iz Mančester junajteda Šinđi Kagava tek jedan, ali je utisak da su Milioneri najviše „zaribali“ zbog skromnog učinka Marka Rojsa u Bundesligi. S jedne strane ima opravdanje u dugom bolovanju zbog povrede članka, ali tek jedan gol i dve asistencije preskroman su doprinos timu najboljeg igrača.
„Moramo da ostanemo mirni. Ne smemo sad da paničimo. Sve polazi iz glave. Misli se odražavaju na igru i svima nam je jasno šta bi trebalo da radimo, jedino nam nedostaje malo više samopouzdanja. Potrebno je da uživamo u fudbalu i golovi će doći kao posledica takvog opredeljenja. Sad smo maltene na dnu, ali ja tabelu i ne gledam. Samo da se fokusiramo na našu igru i sve će biti u redu“, smiruje navijače Marko Rojs, iako razloga za optimizam nema ni u tragovima, posle četiri vezana poraza u ligi i podatka da šest mečeva ovaj tim ne zna za pobedu.

Zajedljivi bi rekli – subota je dan za umiranje!

Dok s jedne strane stoji činjenica da je tim Jirgena Klopa bio ranjen povredama (sad su kompletni), ono što hrabri pristalice Borusije je činjenica da od izgubljenog finala Lige šampiona 2013. na Vembliju (1:2) imaju bolji skor u međusobnim duelima saž Bajernom. Razbili su ga u prošlogodišnjooj utkmici za torfej Superkupa i tako poželeli dobrodošlicu Pepu Gvardioli u Nemačku (4:2), slistili u borbi za isti pehar pred start ove sezone (2:0), a uz to očitali i lekciju u sred Minhena krajem minulog prvenstva (3:0).

Doduše, moćna bavarska mašinerija je pobeđivala u prvenstvenim okršajima na Vestfalenu (3:0) i u borbi za pehar Kupa u Belrinu (posle produžetaka 2:0) i sigurno je motivisana da praktično sad završi prvenstvo, jer bi eventualnih 17 bodova razlike pre kraja trećine prvenstva značilo da titula ostaje u Minhenu iako su trenutno pretnje Hofenhajm, Volfzburg i Borusija iz Menhengladbaha. Mada, njih kao ozbiljne konkurente niko ne računa...

Povrh svega, tu je i neizostavni deo o skoro ratnim odnosima dva kluba, započetim prelaskom Marija Gecea na Alijanc arenu, produbljeni odlaskom Levandovskog, koketiranjem sa Rojsom, ali i stalnim prozivkama čelnika u kojima prednjače Karl Hajnc Rumenige i Joakim Vacke.

Ko će u subotu oko 20.30 iz ove bitke izaći kao pobednik?

Komentari / 0

Ostavite komentar