Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini

Pojedine akcije ukrajinskih snaga bezbednosti na jugoistoku Ukrajine mogu se sasvim sigurno označiti kao ratni zločini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Svijet 28.10.2014 | 18:41
Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini

To je u svom poslednjem izveštaju potvrdila kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, istakao je Lavrov u intervjuu televizijskom kanalu "Lajfnjuz" i Izvestija dejli, prenela je agencija Tass.

Po prvi put taj izveštaj, kako je istakao Lavrov, nema deo u kojem se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad celom teritorijom u zemlji s obzirom na pretnje
suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija, rekao je Lavrov.

Do sada je zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetine hiljada ranjenih u dokumentima OEBS i tela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo, naglasio je šef ruske diplomatije. Tu su i nestala lica kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene, rekao je Lavrov, prenela je agencija Tass.


Komentari / 0

Ostavite komentar