Moguće smanjenje plata?

Iako grad Banjaluka bilježi dramatičan pad prihoda u gradski budžet, zasad se ne razmišlja o smanjenju plata gradskoj administraciji, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.
Međutim, gradom se širi priča da će do te nepopularne mjere ipak doći.

Republika Srpska 27.10.2014 | 08:50
 Moguće smanjenje plata?

To potvrđuju i pojedini odbornici opozicije u gradskoj skupštini, koji ističu da su gradske vlasti u ozbiljnim problemima kako održati funkcionisanje gradskih službi, te da je deficit budžeta dostigao 3,9 miliona KM.

Ipak, konačnu riječ o svemu tome daće odbornici na nekom od sljedećih zasjedanja Skupštine grada Banjaluka, od kojih je prvo već 30. oktobra, a gdje će, između ostalog, biti riječi i o rebalansu gradskog budžeta.

Gavranović je rekao da on kao predlagač budžeta ne razmišlja o prijedlogu za smanjenje plata radnicima Gradske uprave, ističući da nije bilo ni inicijativa za nešto takvo.

„Naravno, ima razmišljanja pojedinaca u Skupštini, ali priča je o rebalansu budžeta, pa svako ima svoje viđenje o tom problemu. Dakle, nema inicijative niti smo mi zasad o tome razmišljali“, rekao je Gavranović i dodao da smanjenje plata ne bi donijelo poboljšanje stanja u budžetu grada.

Kako je istakao, grad Banjaluka bilježi toliko drastičan pad prihoda da i kada bi smanjili plate činovnicima za 10 odsto ne bi poboljšali stanje, već zato moraju pojačavati tempo u naplati prihoda i koristiti smanjenja na onim troškovima koji su mogući.

„To je suština priče i budžet se jedino tako može kontrolisati, a smanjenje plate je mjera koja može da da efekat u ovom budžetu nekih milion-dva maraka, ali ništa niste riješili, osmi što ste destimulisli one koji treba da nose dio aktivnosi i u vezi sa dodatnom naplatom i dodatnom realizacijom projekata i progama„, kazao je Gavranović.

Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ikona

27.10.2014 08:09

Kakvih 10%! Gradskim činovnicima treba u prosjeku smanjiti plate oko 40%, ali ne linearno. Načelniku Gavranoviću treba smanjiti platu sa više od 5000KM na maksimalno 1800KM! Kako mogu imati astronomske plate u opštini koja grca u gubicima. Ova vlast, koja je u Banjaluci u kontinuitetu zadnjih 15 godina, sve je uništila! Nema više nijedne fabrike u tom gradu. Duvali su balon a stoka ih je izglasavala. Od Banjaluke su napravili diznilend za budale! E sad je svima došlo iz guzice u glavu. Ovi što su na vlasti, sledeće lokalne izbore gube. Previše kasno, ali bolje ikad nego nikad.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

27.10.2014 08:12

Ali smanjenje od 20% i otpuštanje 20% radnika bi mozda i bili dovoljno. Ipak bolje poslati inspekcije neka navlače budžet kaznama od privatnika i gradjana, pa kako bude... Ja sam mislio da vam Umićević sam može puniti budžet koliko ste se pred izbore razgalamili, slikali, vodali i hvalili.

ODGOVORITE
Name

Ко че коме ако неће свој своме

27.10.2014 08:14

Зашто да не смањи? То је чинио у задњих пар година често а народ га опет изабрао. Изабра са врло малом разликом али га је изабрао. Милокрад је одлично схватио са каквим никоговићима има посла и да шта год им уради они ће гласати за њега. Није тајна да му је главно упориште у Крајини, Бања Луци, у државној и локалној администрацији. Подржавам смањење плата!

ODGOVORITE
Name

dosta vise

27.10.2014 08:42

Plate treba smanjiti sekretericama, a njima ukinuti plate trajno, jer koliko kradu njima plate i ne trebaju...

ODGOVORITE
Name

fikus

27.10.2014 09:37

Ovi u Banjaluci bar razmisljju o smanjenju plata dok u Bijeljini minus raste svaki dan a plate ostaju iste.

ODGOVORITE