Porošenko zahvalio glasačima na podršci

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da su Ukrajinci  na parlamentarnim izborima pokazali da podržavaju njegov plan da se okonča separatistički konflikt, demokratske reforme i njegov pro-zapadni kurs, preneo je Rojters.

Svijet 27.10.2014 | 07:37
Porošenko zahvalio glasačima na podršci

U saopštenju na veb-sajtu predsednika nakon što su ankete po izlaznosti sa glasačkih mesta pokazale da Porošenkov Blok i druge proevropske snage dominiraju na izborima, on je zahvalio glasačima na podršci "demokratskoj, reformističkoj, proukrajinskoj i proevropskoj većini".

"Većina glasača podržala je političke snage koje podržavaju mirovni plan predsednika i traže političko rešenje za situaciju u Donbasu (region na istoku Ukrajine)", kaže se u saopštenju.

Prozapadne i nacionalističke partije postigle su ubedljivu pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Ukrajini, koje su bojktovole proruske snage na istoku zemlje, pokazuju prvi rezultati anketa po izlasku sa birališta.

Blok koji predvodi predsednik Petro Porošenko i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, osvojili su 23, odnosno 21 odsto glasova, dok je Opoziciona partija svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča dobila skoro osam odsto glasova, rezultati su na osnovu urađene dve ankete, prenele su agencije.

U oblasti Kijeva, odziv birača bio je oko 60 odsto.

Prema tim rezultatima, Porošenkova partija će tesno pobediti, ali neće imati ubedljivu većinu.

Iako Porošenko i Jacenjuk vode dve rivalske partije, obojica su prozapadno orijentisani i u kampanji su se zalagali za reforme koje bi povratile propalu ekonomiju, navodi AP.

Komentari / 0

Ostavite komentar