Napadač planirao put u Siriju

Napadač, koji je u sredu ubio vojnika u Otavi, ima policijski dosje i nedavno je tražio pasoš pošto je planirao da otputuje u Siriju nakon što je prošao "proces radikalizacije", saopštila je policija.

Svijet 24.10.2014 | 10:00
Napadač planirao put u Siriju

Mišel Zehaf-Bibo (32) je Kanađanin koji možda ima i libijsko državljanstvo, izjavio je komesar kanadske kraljevske policije, dodajući da osumnjičeni, po svemu sudeći, nije povezan sa drugim Kanđaninom koji je ubio vojnika u Kvebeku u ponedeljak, prenosi Rojters.

Zehaf-Bibo u sredu je ubio vojnika u nacionalnom memorijalnom centru u Otavi i zatim projurio kroz zgradu parlamenta gde je ubijen blizu mesta na kome je premijer Stiven Harper držao sastanak sa poslanicima.

Zehaf-Bibo je rođen u Montrealu, otac mu je iz Libije, a majka je Kanađanka. Kasnije je živeo u Kalgariju i Vankuveru, potvrdila je policija.

Američki zvaničnici su u sredu rekli da su saznali da je Zehaf-Bibo prešao u islam, isto kao i napadač od ponedeljka Marten Rulo (25) koji je pregazio automobilom dva kanadska vojnika. I njega je policija ubila.

Policija pokušava da utvrdi da li je Zehaf-Bibo imao pomoć u planiranju napada.

On je nedavno tražio pasoš i došao je u Otavu 2. oktobra da bi pokušao da ubrza proces izdavanja pasoša, ali policija nije smatrala da on predstavlja bezbednosnu pretnju, iako je imao policijski dosje zbog krivičnih dela kao što su droga, nasilje i neke druge kriminalne aktivnosti.

Izvor: TANJUG

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

tfff

24.10.2014 08:20

Zagrijavao se...

ODGOVORITE
Name

smirnof

24.10.2014 09:42

Dajte mu jos neki pasos i jos neko drzavljanstvo da moze ubijati po ostalim drzavama

ODGOVORITE