Tači: Nije bilo lako da Dačićem

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da mu nije bilo lako da vodi dijalog sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali da je Briselski sporazum bilo neophodno postići.

Region 23.10.2014 | 17:13
Tači: Nije bilo lako da Dačićem

"Nije mi bilo lako da razgovaram sa Dačićem nakon stogodišnjeg sukoba Srbije i Kosova", rekao je Tači na oproštajnom susretu sa odlazećom visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

 "Danas je sasvim normalno da se Dačić u Beogradu sreće sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem", rekao je Tači.

 On je odao priznanje naporima koje je Ešton uložila u dijalog i obećao da će se on nastaviti kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju ka EU.

 Ešton je ukazala da je kroz dosadašnji dijalog o normalizaciji mnogo postignuto, ali da mnogo tek treba da se uradi.

 "Znam da se suočavate sa ozbiljnim izazovima", rekla je ona, osvrćući se na ustavnu i parlamentarnu krizu koja već mjesecima potresa Kosovo.

 "Šta god da se desi, dijalog treba nastaviti kako bi se narodima omogućio mir i stabilnost", rekla je ona, izražavajući nadu da će svi narodi Zapadnog Balkana biti narodi EU.

Eštonovu će funkciji visoke predstavnice u novoj Komisiji nasljediti Italijanka Federika Mogerini.

Eštonova, pod čijim su se pokroviteljstvom vođeni razgovori Beograda i Prištine, u ponedjeljak je imala oproštajni susret sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Komentari / 0

Ostavite komentar