Novi zajam od Međunarodne banke

Savjet ministara BiH utvrdio je danas i Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijednom 37.400.000 evra, kojim se olakšava pokretanje poslovanja i pojednostavljuju procedure za investiranje te unapređuje prekogranična trgovinska razmjena.

Bosna i Hercegovina 23.10.2014 | 12:35
Novi  zajam od Međunarodne banke

 Riječ je o zajmu vrijednom 37.400.000 evra, s alokacijom od 60 odsto za Federaciju BiH i 40 odsto za Republiku Srpsku. Zajam se daje na 25 godina, uz grejs period od 10 godina i povoljne kamate, kao podrška reformskim politikama usmjerenim na unapređivanje poslovnog okruženja u BiH. Ministarstvo finansija i trezora dostaviće prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donio je odluku o načinu korištenja namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u 2014. godini u iznosu od 17.602.470 KM.

Od toga će 2.640.370 KM /15 odsto/ biti usmjereno za razvoj sektora telekomunikacija, a koristiće se u skladu sa posebnom odlukom Savjeta ministara BiH, dok će 14.962.099 KM /85 odsto/ biti usmjereno za aktivnosti finansiranja pripreme i izgradnje drumske infrastrukture, saopšteno je danas nakon sjednice Savjeta ministara BiH.

Najviše novca, i to osam miliona KM, biće utrošeno na izgradnju mosta Gradiška, na autoputu Gradiška - Okučani, te 4.161.482 KM za izgradnju i nadzor nad izgradnjom medudržavnog mosta Svilaj, na autoputu na Koridoru "Pet ce". Za izradu planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonski autoput, na dijelu kroz BiH /Počitelj – Neum – Trebinje – granica sa Crnom Gorom/, obezbijeđeno je 2.800.617 KM.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je Odluku o usvajanju Strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u BiH za period 2014 – 2020. godine, s ciljem poboljšanja obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništva, a time i povećanja zaposlenosti u BiH. Na ovaj se način želi povećati profesionalna pokretljivost radno aktivnog stanovništva na domaćem, evropskom i međunarodnom tržištu rada te unaprijediti kvalitet života građana.

Usvajanje Strateške platforme predstavlja ključni preduslov za uspostavljanje sistemskih i koordinisanih pristupa utvrđivanju oblasti obrazovanja odraslih u BiH putem razvoja adekvatnih strateških, zakonodavnih i institucionalnih okvira. Dokument je namijenjen svim obrazovnim vlastima u BiH, kao okvir za izradu strategija i strateških planova, te smjernica za razvoj obrazovanja odraslih u BiH do 2020. godine. 

Komentari / 0

Ostavite komentar