Нови зајам од Међународне банке

Савјет министара БиХ утврдио је данас и Приједлог споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, вриједном 37.400.000 евра, којим се олакшава покретање пословања и поједностављују процедуре за инвестирање те унапређује прекогранична трговинска размјена.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 12:35
Нови  зајам од Међународне банке

 Ријеч је о зајму вриједном 37.400.000 евра, с алокацијом од 60 одсто за Федерацију БиХ и 40 одсто за Републику Српску. Зајам се даје на 25 година, уз грејс период од 10 година и повољне камате, као подршка реформским политикама усмјереним на унапређивање пословног окружења у БиХ. Министарство финансија и трезора доставиће приједлог споразума с основама за његово закључивање Предсједништву БиХ, а за потписника предложен је министар финансија и трезора.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, донио је одлуку о начину кориштења намјенских средстава уплаћених на име додијељене дозволе за универзалне мобилне телекомуникационе системе у 2014. години у износу од 17.602.470 КМ.

Од тога ће 2.640.370 КМ /15 одсто/ бити усмјерено за развој сектора телекомуникација, а користиће се у складу са посебном одлуком Савјета министара БиХ, док ће 14.962.099 КМ /85 одсто/ бити усмјерено за активности финансирања припреме и изградње друмске инфраструктуре, саопштено је данас након сједнице Савјета министара БиХ.

Највише новца, и то осам милиона КМ, биће утрошено на изградњу моста Градишка, на аутопуту Градишка - Окучани, те 4.161.482 КМ за изградњу и надзор над изградњом медудржавног моста Свилај, на аутопуту на Коридору "Пет це". За израду планерско-студијске документације за Јадранско-јонски аутопут, на дијелу кроз БиХ /Почитељ – Неум – Требиње – граница са Црном Гором/, обезбијеђено је 2.800.617 КМ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, донио је Одлуку о усвајању Стратешке платформе развоја образовања одраслих у контексту цјеложивотног учења у БиХ за период 2014 – 2020. године, с циљем побољшања образовне и квалификационе структуре становништва, а тиме и повећања запослености у БиХ. На овај се начин жели повећати професионална покретљивост радно активног становништва на домаћем, европском и међународном тржишту рада те унаприједити квалитет живота грађана.

Усвајање Стратешке платформе представља кључни предуслов за успостављање системских и координисаних приступа утврђивању области образовања одраслих у БиХ путем развоја адекватних стратешких, законодавних и институционалних оквира. Документ је намијењен свим образовним властима у БиХ, као оквир за израду стратегија и стратешких планова, те смјерница за развој образовања одраслих у БиХ до 2020. године. 

Коментари / 0

Оставите коментар