Uprkos cijenama pušači ne odustaju

Paprene cijene cigareta koje i dalje konstantno rastu, te zakoni koji su nastrojeni protiv pušača i dalje im ne predstavljaju prepreku da uživaju u duvanskom dimu.

Bosna i Hercegovina 23.10.2014 | 08:18
Uprkos cijenama pušači ne odustaju

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da su akcize, a samim tim i cijena cigareta, u posljednjih pet godina povećane pet puta, a da prihodi na ovoj osnovi i dalje rastu.

Tako je UIO na osnovu akcize na cigarete 2009. godine prikupio 449,4 miliona maraka, da bi nakon četiri godine i četiri poskupljenja, u 2013. godini, "ubrao" čak 727 miliona maraka.

Ipak, Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS, kaže kako se broj pušača ipak smanjuje, ali da se prihodi koje država ubire uvećavaju zbog viših cijena cigareta.

"U Republici Srpskoj oko 31 odsto stanovništva su pušači. To je, ako se gleda posljednjih nekoliko godina unazad, smanjenje od 10 odsto, što nije zanemarivo, tako da promjena ima, ali su spore", kaže Marković.

Kako je dodao, RS ima dobre zakone, ali je njihova primjena loša, pa su inspekcijske kontrole uz stalni rast cijena cigareta ključ za smanjenje broja pušača.

"Nama je najbitnije spriječiti mlade da puše, a to se može uraditi kroz zakon tako što će biti zabranjena prodaja cigareta maloljetnicima, kao i da oni ne vide da se na javnim mjestima puši. Ne možemo zabraniti pušenje i konzumiranje cigareta, ali možemo spriječiti djecu da počnu", kaže Marković.

Inače, u RS se navršilo deset godina od stupanja na snagu tri zakona, kojima je, kako je najavljivano, broj pušača trebalo drastično da opadne.

Te 2004. usvojen je Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, zatim Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima i Zakon o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Osim trećeg, nepušači smatraju kako se oni poštuju samo deklarativno.
I u Federaciji BiH kažu kako su najviše posvećeni sprečavanju najmlađih da počnu da puše jer, kako kažu, do onih starijih i pored svih poskupljenja i dalje je teško doprijeti.

"Kod odraslih ne bilježimo značajne pomake i veće procente smanjenja broja pušača, što je zanimljivo jer smo u posljednjih 10 godina imali trend rasta cijena. Po posljednjem istraživanju bilježimo porast broja stalnih pušača kojih je 2003. godine bilo 37,6 odsto, a prema posljednjem istraživanju to je 49,5 odsto, što znači da je u Federaciji BiH svaki drugi stanovnik stalni pušač, zbog čega smo nezadovoljni", kaže Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana u Zavodu za javno zdravstvo FbiH.

Onim čime jesu zadovoljni, kaže ona, jeste broj pušača kod mladih i djece, koji je u padu.

"Istraživanje je pokazalo da bilježimo trend smanjenja potrošnje cigareta sa 14,3 odsto koliko smo imali pušača kod djece i mladih 2008. godine, na 12,7 odsto u 2013. godini", kazala je ona.

Prema njenim riječima, samo podizanje cijena cigareta, a koje se vrši u kontinuitetu i na osnovu okvirne Konvencije o kontroli duvana, može smanjiti broj pušača u BiH.

Loše vijesti za pušače dolaze iz UIO BiH, gdje novo poskupljenje cigareta najavljuju i u 2015. godini.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

boske

23.10.2014 10:07

Prije ce da kupe kutiju cigareta nego svojoj djeci kilo banana i pomorandzi

ODGOVORITE
Name

xy

23.10.2014 10:26

Povećati poreze!

ODGOVORITE
Name

Pusac

23.10.2014 10:32

Kupujemo mi vise djeci banana od nepusaca sigurno, volio bih da svi prestanu da puse.... Samo jos to puni kasu BiH... Drzavu da zanima da se smanji prodaja cigareta cisto sumnjam da se interesuju jos za sta osim za novac akcize povecavaju jer se broj pusaca smanjuje a samim tim i priliv novca.... Ne mogu da vjerujem da je ovaj narod ovolika paljevina.... Sto povecavaju cijenu mesa mleka hleba sto tu ne smanje pdv VALJDA HOCE NAROD DA NAUCE DA NE JEDE.

ODGOVORITE
Name

Ko nece ne mora

25.10.2014 09:31

A sta,pored ovakve politike,preostaje narodu,nego da pusi.

ODGOVORITE