Упркос цијенама пушачи не одустају

Папрене цијене цигарета које и даље константно расту, те закони који су настројени против пушача и даље им не представљају препреку да уживају у дуванском диму.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 08:18
Упркос цијенама пушачи не одустају

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да су акцизе, а самим тим и цијена цигарета, у посљедњих пет година повећане пет пута, а да приходи на овој основи и даље расту.

Тако је УИО на основу акцизе на цигарете 2009. године прикупио 449,4 милиона марака, да би након четири године и четири поскупљења, у 2013. години, "убрао" чак 727 милиона марака.

Ипак, Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана у РС, каже како се број пушача ипак смањује, али да се приходи које држава убире увећавају због виших цијена цигарета.

"У Републици Српској око 31 одсто становништва су пушачи. То је, ако се гледа посљедњих неколико година уназад, смањење од 10 одсто, што није занемариво, тако да промјена има, али су споре", каже Марковић.

Како је додао, РС има добре законе, али је њихова примјена лоша, па су инспекцијске контроле уз стални раст цијена цигарета кључ за смањење броја пушача.

"Нама је најбитније спријечити младе да пуше, а то се може урадити кроз закон тако што ће бити забрањена продаја цигарета малољетницима, као и да они не виде да се на јавним мјестима пуши. Не можемо забранити пушење и конзумирање цигарета, али можемо спријечити дјецу да почну", каже Марковић.

Иначе, у РС се навршило десет година од ступања на снагу три закона, којима је, како је најављивано, број пушача требало драстично да опадне.

Те 2004. усвојен је Закон о забрани продаје дувана и дуванских производа лицима млађим од 18 година, затим Закон о забрани пушења на јавним мјестима и Закон о забрани рекламирања дувана и дуванских производа.

Осим трећег, непушачи сматрају како се они поштују само декларативно.
И у Федерацији БиХ кажу како су највише посвећени спречавању најмлађих да почну да пуше јер, како кажу, до оних старијих и поред свих поскупљења и даље је тешко допријети.

"Код одраслих не биљежимо значајне помаке и веће проценте смањења броја пушача, што је занимљиво јер смо у посљедњих 10 година имали тренд раста цијена. По посљедњем истраживању биљежимо пораст броја сталних пушача којих је 2003. године било 37,6 одсто, а према посљедњем истраживању то је 49,5 одсто, што значи да је у Федерацији БиХ сваки други становник стални пушач, због чега смо незадовољни", каже Аида Рамић-Чатак, координатор за контролу дувана у Заводу за јавно здравство ФбиХ.

Оним чиме јесу задовољни, каже она, јесте број пушача код младих и дјеце, који је у паду.

"Истраживање је показало да биљежимо тренд смањења потрошње цигарета са 14,3 одсто колико смо имали пушача код дјеце и младих 2008. године, на 12,7 одсто у 2013. години", казала је она.

Према њеним ријечима, само подизање цијена цигарета, а које се врши у континуитету и на основу оквирне Конвенције о контроли дувана, може смањити број пушача у БиХ.

Лоше вијести за пушаче долазе из УИО БиХ, гдје ново поскупљење цигарета најављују и у 2015. години.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

боске

23.10.2014 08:07

Прије це да купе кутију цигарета него својој дјеци кило банана и поморандзи

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

23.10.2014 08:26

Повећати порезе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусац

23.10.2014 08:32

Купујемо ми висе дјеци банана од непусаца сигурно, волио бих да сви престану да пусе.... Само јос то пуни касу БиХ... Дрзаву да занима да се смањи продаја цигарета цисто сумњам да се интересују јос за ста осим за новац акцизе повецавају јер се број пусаца смањује а самим тим и прилив новца.... Не могу да вјерујем да је овај народ оволика паљевина.... Сто повецавају цијену меса млека хлеба сто ту не смање пдв ВАЉДА ХОЦЕ НАРОД ДА НАУЦЕ ДА НЕ ЈЕДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко неце не мора

25.10.2014 07:31

А ста,поред овакве политике,преостаје народу,него да пуси.

ОДГОВОРИТЕ