Libija: Vladine snage ušle u Bengazi

Snage libijske vlade ušle su u Bengazi i sa islamističkim milicijama vode žestoke borbe za kontrolu nad tim gradom na istoku zemlje, izjavio je danas portparol libijske vojske.

Svijet 22.10.2014 | 21:30
Libija: Vladine snage ušle u Bengazi

Portparol libijskih specijalnih snaga Melud al Zevi saopštio je da su vladine snage najpre preuzele oblast Benina gde se nalazi aerodrom, a zatim i druge četvrti Bengazija, među kojima Sedi Kalifa, preneo je AP.

Libijska međunarodno priznata vlada pozvala je u utorak stanovnike Tripolija na kampanju građanske neposlušnosti, dok njene snage ne preuzmu i prestonicu od militantnih grupa.

Kabinet premijera Abdulaha al-Tanija, saopštio je na svojoj stranici na Fejsbuku, da su vlasti naredile libijskim oružanim snagama "da napreduju ka Tripoliju da bi oslobodile prestonicu i državne institucije od naoružanih grupa".

U intervjuu za ovu agenciju, Tani je rekao da su se vojne snage ujedinile u pokušaju da ponovo zauzmu Tripoli i drugi po veličini grad Bengazi od islamista.

Naftom bogata afrička država, Libija se nalazi u previranju još od pobune u kojoj je pre tri godine svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi, s tim što se prelazna vlada sukobljava sa moćnim milicijama koje nastoje da je zbace.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar