Najbogatiji, a duguju milijarde

Firme Bogićevića, Rankovića, Hamovića i Todorića na listi najvećih poreskih neplatiša, iako im je imovina procenjena na 3,9 milijardi evra.

Srbija 22.10.2014 | 08:26
Najbogatiji, a duguju milijarde

Firme Miroslava Bogićevića, Predraga Rankovića Peconija, Vuka Hamovića i Ivice Todorića duguju Srbiji za porez ukupno dve milijarde dinara,iako važe za najbogatije biznismene na Balkanu, čiju je imovinu Forbs prethodnih godina procenio na 3,9 milijardi evra.

Prema listi neplatiša koju je juče objavila Poreska uprava, Bogićević je i dalje najveći pojedinačni poreski dužnik, jer firme koje posluju u okviru njegovog koncerna „Farmakom MB“ ukupno duguju državi 1,7 milijardi dinara. Dug je, doduše, smanjio za 380 miliona u poslednja tri meseca.

Za razliku od njega, u isto vreme je poreska dugovanja povećala Luka „Beograd“ Milana Beka, i to za 235 miliona dinara, a zajedno s poreskim dugom njegove firme „Lumaco“, ovaj biznismen državi ukupno duguje 1,17 milijardi dinara. Iz Luke, međutim, tvrde da nemaju poreskih dugovanja iz tekućeg poslovanja, već da im je Poreska oporezovala transakcije za koje Luka smatra da nisu oporezive.

Poreski dug su u poslednjem tromesečju preko svojih kompanija takođe povećali Marko Mišković - za 23 miliona dinara, prvi čovek FK Partizan Dragan Ðurić za čak 274 miliona, Željko Žunić za 20 miliona, dok je fabrika cigareta „Monus“ Predraga Rankovića Peconija uspela da dug smanji za 323 miliona dinara.

Najveći poreski dužnik sa spiska 435 aktivnih preduzeća na kraju septembra ipak je bilo kragujevačko državno preduzeće „Zastava oružje“, čiji je dug 7,39 milijardi dinara.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

СС

22.10.2014 06:27

Значи ли то да нису најбогатији? Мислим, када им се наплати дуговање и то?

ODGOVORITE
Name

N.G

22.10.2014 09:45

To ti druze znaci da smo mi idioti jer zivimo u ovakvoj drzavi. Eto to ti je jedino znacenje svega ovog sto citamo i sto se dogadja oko nas..

ODGOVORITE
Name

sfinga

23.10.2014 06:57

Ovo nisu nikakvi biznismeni nego najobičniji kriminalci. Ovo sve im je omogućio ovaj mutavi narod. Mora se izglasati vlast koja će im oduzeti svu imovinu. Svaku klipu i svaki pfening koji su opljačkali. Dok ne postoji takva politička volja naroda oni mogu kako hoće.

ODGOVORITE