Moj šef je britanski narod, a ne Barozo

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da za svoj posao jedino odgovara britanskom narodu, čime je odgovorio odlazećem predsedniku Evropske komisije Žozenu Manuelu Barozu, koji je upozorio Britance da bi izlazak iz EU bio istorijska greška.

Svijet 20.10.2014 | 20:06
Moj šef je britanski narod, a ne Barozo

Kameron je u govoru u Četem Hausu u Londonu kritikovao britanske političare i medije zbog neutemeljenih argumenata protiv ostanka Britanije u EU i širenja lažnih vesti o poplavi imigranata iz srednje i istočne Evrope.

Barozo je u nedelju za Bi-Bi-Si rekao da bi "bila istorijska greška ako bi se Britanija zbog ovih pitanja otuđila od svojih prirodnih saveznika u srednjoj i istočnoj Evropi, nakon što se toliko zalagala za njihov prijem u EU".

Kameron je već danas uzvratio Barozu tokom obilaska "Fordove" fabrike automobila u gradu Dagenhejmu.

"Veoma sam jasno stavio do znanja ko je šef i kome ja odgovoram, a to je - britanski narod", rekao je britanski premijer, prenosi "Gardijan".

On je naglasio da je Britaniji potrebno da započne pregovore o odnosima koje ima sa EU, a zatim i referendum na kojem će "Britanci odlučiti da li ostaju u toj reformisanoj organizaciji ili je napuštaju".

Kameron je istakao da u "srcu" tih pregovora treba da bude zabrinutost njegovih sunarodnika u vezi sa pitanjem migranata. On je nedavno najavio mogućnost da se ograniči prijem imigranata sa istoka EU, što je Barozo ocenio kao nezakonito.

Iz Dauning strita 10 su odgovorili da britanski premijer ne odustaje od toga da do Božića izloži novi plan kojim će biti uvedena ograničenja za zaposlenje migranata u Britaniji.


Komentari / 0

Ostavite komentar