Još prijedloga za ponovno brojanje

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ima najave od glavnog kontrolora da će biti još prijedloga za ponovno brojanje glasačkih listića za određena biračka mjesta, izjavila je danas portparol Komisije Maksida Pirić.

Bosna i Hercegovina 20.10.2014 | 15:19
Još prijedloga za ponovno brojanje

Prema njenim riječima, za sada nije moguće precizirati o koliko biračkih mjesta je riječ.Govoreći o jučerašnjoj odluci CIK-a da naloži ponovno brojanje glasačkih listića na 19 biračkih mjesta, Pirićeva je navela da je Komisija to uradila po službenoj dužnosti da bi se mogao utvrditi tačan izborni rezultat.

"Nemoguće je reći da li će ponovljeno brojanje uticati na izborni rezultat", naglasila je Pirićeva.Odluku o ponovnom brojanju glasačkih listića na 19 biračkih mjesta CIK je donio zbog nepodudaranja podataka na zbirnim obrascima koje su sačinili birački odbori.Kao primjer ona je navela biračko mjesto 034B186 - osnovna izborna jedinica Banjaluka za Izbornu jedinicu tri za Narodnu skupštinu Republike Srpske, gdje je birački odbor evidentirao 488 potpisa, što znači da je na tom biračkom mjestu glasalo toliko birača.

"Evidentirano je da je u kutiji bilo 488 glasačkih listića, od čega 21 nevažeći neoznačeni listić i 26 nevažećih ostalih, što je ukupno 47 nevažećih, a zatim su evidentirali 702 važeća glasačka listića po političkim subjektima", kaže Pirićeva.Ona je objasnila da se u slučaju ovog biračkog mjesta pojavljuje višak od 261 važećeg glasa po političkim subjektima kada se potpisalo 488 glasača.

"Slične situacije su i na drugim biračkim mjestima za koje je naloženo ponovno brojanje - negdje je višak glasova kada se evidentiraju po političkim subjektima, negdje nedostaje glasova, a negdje nisu nikako upisani", istakla je Pirićeva.

Očekuje se da će CIK uskoro objaviti preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate iz Glavnog centra za brojanje, gdje se obrađuju glasački listići birača koji su glasali u odsustvu, putem mobilnog tima, putem pošte, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СС

20.10.2014 15:51

Мислим да би било фер према гласачима да се избори пониште. Пара више нема за подмићивање, они којима је нешто обећано а нису добили, знаће за кога ће гласати. А и они који су добили нешто кеша на руке да и њима једном изигра добитак.

ODGOVORITE