Још приједлога за поновно бројање

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ има најаве од главног контролора да ће бити још приједлога за поновно бројање гласачких листића за одређена бирачка мјеста, изјавила је данас портпарол Комисије Максида Пирић.

Босна и Херцеговина 20.10.2014 | 15:19
Још приједлога за поновно бројање

Према њеним ријечима, за сада није могуће прецизирати о колико бирачких мјеста је ријеч.Говорећи о јучерашњој одлуци ЦИК-а да наложи поновно бројање гласачких листића на 19 бирачких мјеста, Пирићева је навела да је Комисија то урадила по службеној дужности да би се могао утврдити тачан изборни резултат.

"Немогуће је рећи да ли ће поновљено бројање утицати на изборни резултат", нагласила је Пирићева.Одлуку о поновном бројању гласачких листића на 19 бирачких мјеста ЦИК је донио због неподударања података на збирним обрасцима које су сачинили бирачки одбори.Као примјер она је навела бирачко мјесто 034Б186 - основна изборна јединица Бањалука за Изборну јединицу три за Народну скупштину Републике Српске, гдје је бирачки одбор евидентирао 488 потписа, што значи да је на том бирачком мјесту гласало толико бирача.

"Евидентирано је да је у кутији било 488 гласачких листића, од чега 21 неважећи неозначени листић и 26 неважећих осталих, што је укупно 47 неважећих, а затим су евидентирали 702 важећа гласачка листића по политичким субјектима", каже Пирићева.Она је објаснила да се у случају овог бирачког мјеста појављује вишак од 261 важећег гласа по политичким субјектима када се потписало 488 гласача.

"Сличне ситуације су и на другим бирачким мјестима за које је наложено поновно бројање - негдје је вишак гласова када се евидентирају по политичким субјектима, негдје недостаје гласова, а негдје нису никако уписани", истакла је Пирићева.

Очекује се да ће ЦИК ускоро објавити прелиминарне, незваничне и некомплетне резултате из Главног центра за бројање, гдје се обрађују гласачки листићи бирача који су гласали у одсуству, путем мобилног тима, путем поште, у дипломатско-конзуларним представништвима, те на непотврђеним гласачким листићима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СС

20.10.2014 13:51

Мислим да би било фер према гласачима да се избори пониште. Пара више нема за подмићивање, они којима је нешто обећано а нису добили, знаће за кога ће гласати. А и они који су добили нешто кеша на руке да и њима једном изигра добитак.

ОДГОВОРИТЕ