Građani većinom glasali protiv lokalne vlasti

Analize izbornih rezultata po opštinama pokazuju da su se u mnogim sredinama, od Hercegovine, preko Doboja i Modriče, pa sve do Gradiške, dogodili veliki preokreti u odnosu na rezultate posljednjih lokalnih izbora.

Republika Srpska 20.10.2014 | 14:02
Građani većinom glasali protiv lokalne vlasti

Na opštim izborima koji su održani prošle nedjelje birači su, u velikom dijelu opština koje su dosad bile pravi stranački bastioni, glasali protiv aktuelne lokalne vlasti i tako nagovijestile određene promjene za dvije godine u tim sredinama.Najveće iznenađenje dogodilo se u Doboju, gdje više od 20 godina vlada SDS, a 12. oktobra Dobojlije su, nakon više decenija, okrenule list te najviše glasova dale Miloradu Dodiku za predsjednika RS i SNSD-u za parlament Srpske.

Spomenko Vasilić, predsjednik Gradskog odbogra SNSD-a u Doboju za Pres RS je rekao da je zbog bahatosti lokalne vlasti proteklih decenija, bilo krajnje vrijeme za promjene u Doboju. "Siguran sam da je ovo uvod u izbore 2016. godine, te da će SNSD dobiti lokalnu vlast u Doboju jer je na našoj strani ekipa neokaljanih ljudi koja želi da napravi napredak u ovom gradu", dodao je Vasilić.Značajan udarac lokalnoj vlasti zadali su i Trebinjci, koji su podrškom SNSD-a indiriketno kaznili svog gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Osim Trebinja, SNSD je ojačao u cijeloj Hercegovini, gdje, od ukupno 13 opština, lokalnu vlast ima samo u tri dok je u osam na vlasti SDS, a u po jednoj PDP i SRS. U Hercegovačkoj regiji, u izbornoj jedinici devet, SDS je zadržao podršku u Ljubinju i Gacku. Do promjene biračke volje došlo je i u Višegradu, a na prvo mjesto po broju glasova ponovo se vratio SNSD.Bar po jedno iznenađenje desilo se u svakoj izbornoj jedinici, pa je tako u prvoj, u Novom Gradu, ovog puta, pobjedu odnio SDS, ali su zauzvrat, u izbornoj jedinici dva, "izgubili" Gradišku.

Takođe, u Izbornoj jedinici četiri, gdje je SNSD na vlasti u tri od četiri opštine, sada najviše glasova ima opozicija, koja je od vladajućih uspjela "preoteti" čak i Modriču, dugogodišnje uporište SNSD-a. SNSD-ov stranački dres, bar sudeći po glasovima na opštim izborima, odbacili su i galsači u Šamcu i Dervetni.Situacija se značajno promijenila i u sarajevsko-romanijskoj regiji, koja oduvijek važi za trvdokorno SDS-ovo uporište.

A podrška koju je dobio ovog puta gotovo je izjednačena sa vladajućom republičkom koalicijom, te se glasovi razlikuju u svega nekoliko stotina. Iako je SDS zadržao većinu u Istočnom Sarajevu, izgubio ju je u jednoj od opština tog grada – Istočnoj Ilidži. Najmanje iznenađenje bilo je u Izbornoj jedinici tri, najtvrđem bastionu SNSD-a koji obuhvata Banjaluku i susjedne opštine, a gdje je SNSD zadržao dominantnu podršku, kao što je SDS ostao nedodirljiv u Semberiji, posebno u Bijeljini.

Izvor: Press.rs

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ma nemojte

20.10.2014 15:52

A u Banjaluci nisu! Ma sve je to pokradeno, svugdje. Ne vjerujem CIKu ništa, a posebno ne vjerujem terencima koji su bili na tim mjestima. Prodane su to duše. Daš im po 500KM i trpaj u vreće svoje listiće...Bilo ih je viška dovoljno.. radi štamparija..Atlantik BB

ODGOVORITE
Name

СС

20.10.2014 15:52

Једино у Бијељини нешто не штима.

ODGOVORITE
Name

kontras

20.10.2014 19:28

bijeljina i samac su kaznile republicku vlast zbog poplava,narod glasa za manje zlo,nema nekog izbora,cast Vukanovicu

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

21.10.2014 00:10

Ma sve ovo smrdi na još jednu ogromnu prevaru crvene bande. U Foči su pobjeli Tadić i Ivanić a za poslanike SNSD. Zamislite ironije, Silvana Vuković na svojoj FB stranici se zahvaljuje što je "dobila" najviše glasova i da su se oni koji su glasali za opoziju prodali za litar ulja, vreću brašna i slično. Pa i da jeste tako oni su nas doveli do ovoga. Koliko u Foči smrdi moraćemo još malo nosti gas maske. Ako CIK namješta rezultate zajedno sa ovom mafijom moraju se preuzeti drugi koraci. Nalila se voda u uši.

ODGOVORITE
Name

prijedor

21.10.2014 00:32

U Prijedoru na svim biračkim mjestima presjednici komisija su iz DNS-a.

ODGOVORITE
Name

stojan

21.10.2014 06:26

A sta to nas narod zna o politici glasovi se prodaju za 20 km

ODGOVORITE