Грађани већином гласали против локалне власти

Анализе изборних резултата по општинама показују да су се у многим срединама, од Херцеговине, преко Добоја и Модриче, па све до Градишке, догодили велики преокрети у односу на резултате посљедњих локалних избора.

Република Српска 20.10.2014 | 14:02
Грађани већином гласали против локалне власти

На општим изборима који су одржани прошле недјеље бирачи су, у великом дијелу општина које су досад биле прави страначки бастиони, гласали против актуелне локалне власти и тако наговијестиле одређене промјене за двије године у тим срединама.Највеће изненађење догодило се у Добоју, гдје више од 20 година влада СДС, а 12. октобра Добојлије су, након више деценија, окренуле лист те највише гласова дале Милораду Додику за предсједника РС и СНСД-у за парламент Српске.

Споменко Василић, предсједник Градског одбогра СНСД-а у Добоју за Прес РС је рекао да је због бахатости локалне власти протеклих деценија, било крајње вријеме за промјене у Добоју. "Сигуран сам да је ово увод у изборе 2016. године, те да ће СНСД добити локалну власт у Добоју јер је на нашој страни екипа неокаљаних људи која жели да направи напредак у овом граду", додао је Василић.Значајан ударац локалној власти задали су и Требињци, који су подршком СНСД-а индирикетно казнили свог градоначелника Славка Вучуревића.

Осим Требиња, СНСД је ојачао у цијелој Херцеговини, гдје, од укупно 13 општина, локалну власт има само у три док је у осам на власти СДС, а у по једној ПДП и СРС. У Херцеговачкој регији, у изборној јединици девет, СДС је задржао подршку у Љубињу и Гацку. До промјене бирачке воље дошло је и у Вишеграду, а на прво мјесто по броју гласова поново се вратио СНСД.Бар по једно изненађење десило се у свакој изборној јединици, па је тако у првој, у Новом Граду, овог пута, побједу однио СДС, али су заузврат, у изборној јединици два, "изгубили" Градишку.

Такође, у Изборној јединици четири, гдје је СНСД на власти у три од четири општине, сада највише гласова има опозиција, која је од владајућих успјела "преотети" чак и Модричу, дугогодишње упориште СНСД-а. СНСД-ов страначки дрес, бар судећи по гласовима на општим изборима, одбацили су и галсачи у Шамцу и Дерветни.Ситуација се значајно промијенила и у сарајевско-романијској регији, која одувијек важи за трвдокорно СДС-ово упориште.

А подршка коју је добио овог пута готово је изједначена са владајућом републичком коалицијом, те се гласови разликују у свега неколико стотина. Иако је СДС задржао већину у Источном Сарајеву, изгубио ју је у једној од општина тог града – Источној Илиџи. Најмање изненађење било је у Изборној јединици три, најтврђем бастиону СНСД-а који обухвата Бањалуку и сусједне општине, а гдје је СНСД задржао доминантну подршку, као што је СДС остао недодирљив у Семберији, посебно у Бијељини.

Извор: Пресс.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ма немојте

20.10.2014 15:52

А у Бањалуци нису! Ма све је то покрадено, свугдје. Не вјерујем ЦИКу ништа, а посебно не вјерујем теренцима који су били на тим мјестима. Продане су то душе. Даш им по 500КМ и трпај у вреће своје листиће...Било их је вишка довољно.. ради штампарија..Атлантик ББ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

20.10.2014 15:52

Једино у Бијељини нешто не штима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрас

20.10.2014 19:28

бијељина и самац су казниле републицку власт због поплава,народ гласа за мање зло,нема неког избора,цаст Вукановицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.10.2014 00:10

Ма све ово смрди на још једну огромну превару црвене банде. У Фочи су побјели Тадић и Иванић а за посланике СНСД. Замислите ироније, Силвана Вуковић на својој ФБ страници се захваљује што је "добила" највише гласова и да су се они који су гласали за опозију продали за литар уља, врећу брашна и слично. Па и да јесте тако они су нас довели до овога. Колико у Фочи смрди мораћемо још мало ности гас маске. Ако ЦИК намјешта резултате заједно са овом мафијом морају се преузети други кораци. Налила се вода у уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

21.10.2014 00:32

У Приједору на свим бирачким мјестима пресједници комисија су из ДНС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

21.10.2014 06:26

А ста то нас народ зна о политици гласови се продају за 20 км

ОДГОВОРИТЕ