Režim pokrenuo operaciju “Minhauzen”

Razlupani Režim pokušava poslednja dva dana da pohvata konce teško uzdrmanog mehanizma: širenje lažnog optimizma o sopstvenoj snazi i kapaciranosti im je u ovom trenutku „ofanzivno sredstvo“ kojim bacaju nove magle i političke bojne otrove, preko onih satrulih starih.

Republika Srpska 18.10.2014 | 17:10
Režim pokrenuo operaciju “Minhauzen”

Najnoviji spin Režima jeste priča o formiranju Vlade RS i „borbe“ za premijersku poziciju koja se „odvija“ između Marka Pavića i Igora Radojičića. A u nju se, kao „vegeta“, ubacuje i Željka Cvijanović, da začini čorbu. Što bi trebala prikriti činjenicu da Režim nije ostvario nijedan postavljeni izborni cilj, već da je na minimumu minimuma.

Notorno je da se izborni rezultati još uvijek ne znaju i u ovom trenutku operisati sa gotovom skupštinskom većinom je kao operisati bez anestezije, što Režimu nije strano. Činili su to prethodnih osam i po godina, pa ih inercija nosi.

Tri su cilja operacije „Minhauzen“: prvi je da Režim prikrije izborni debakl, ali i da umiri veliko nezadovoljstvo u svojim redovima zbog lošeg rezultata. I strah među članstvom da će ostati bez kvalitetnih pozicija, jer taj strah, ukoliko ne bi bio kontrolisan, može izazvati paniku, a zatim Stampedo. Iz Režimskog obora.

Drugi cilj je stavljanje Saveza za promjene u određenu političku defanzivu, jer se i prije postizbornih kombinatorika prikazuju kao gubitnici. Što je potka da se optuže za prevare, kupovinu poslanika, kolaboracionizam..., ukoliko Savez dođe u priliku da formira vlast. Što uopšte nije isključeno.

Trendovi brojanja glasova ukazuju da Režimske snage mogu imati najviše 42 mandata u Narodnoj skupštini RS (realno je 41). Što jeste dovoljno za formiranje Vlade RS.

Međutim, u ta 42 mandata najmanje su, u ovom trenutku, tri mandata koji ne pripadaju Režimskim snagama.
Trenutna matematika kaže da sa liste DNS u parlament RS ulaze dva poslanika Stranke napredna Srpska i jedan poslanik radikala Dragana Đurđevića.

Za to troje ne može se reći da pripadaju Režimu, niti iko u ovom trenutku zna kako će se oni izjasniti nakon verifikovanja mandata. Oni jesu podržali DNS i bili na njihovim listama, ali nisu podržali SNSD i SPRS, niti sa njima bili u bilo kakvoj koaliciji.

Sve to nas dovodi do situacije da Režim, u najboljem slučaju, može računati na 39 sigurnih mandata, što im, uz tri nesigurna, u velikoj mjeri izaziva anksioznost. (Uspiju li i da formiraju vlast sa većinom od 42, anksioznost prelazi u agoniju).

Ovakvo stanje stvari spušta značajno cijenu DNS-a i njihovu težnju ka premijerskoj funkciji čini potpuno nerealnom. Znači, njihova priča o toj poziciji potpuno je neadekvatna, jer tri nesigurna mandata sa njihove liste, imaju mnogo veću snagu nego pet/šest izvornih DNS-ovih. Pavić kao premijer je fikcija. Njegovih pet/šest izvornih DNS-ovih mandata imaju snagu samo u pregovorima o formiranju vlasti sa Savezom za promjene, što je u ovom trenutku takođe nerealno.

Sve varijacije, varijante i kombinacije u ovakvom ambijentu su mogući, ali Režim k'o Režim - ni u zaista ozbiljnoj političkoj situaciji po njih, u kojoj nije isključen ni njihov odlazak sa vlasti, ne prestaje da iznosi neistine. Što su već dobro platili 12. oktobra, ali, očito je, još uvijek nisu u stanju shvatiti da je prošlo vrijeme lažnog, virtuelnog svijeta, u kojem su oni bogovi, a svi ostali parije, i da je došlo vrijeme surovog realizma u kojem stranke Režima imaju istu težinu kao i drugi politički subjekti. Ali i mnogo mnogo više problema od njih.

Važno je istaći i da je Režim delegirao Radojičića da u javnosti vodi operaciju „Minhauzen“, a ne Milorada Dodika, koji je ranijih godina bio Glavni Baja po tom pitanju. Marko Pavić pleše politički tango sa Radojičićem, kako bi se pokazalo da postoji par, koji nikakako ne svjedoči o postojanju još dvadeset takvih.

Isturanje Radojičića za cilj ima spuštanje političkih tenzija, primarno prema koaliciji „Domovina“, čija je okosnica SDA.

Dodik već godinama teško vrijeđa Bošnjake kao narod, činio je to intenzivno tokom kampanje i nakon nje. Sada je došao u situaciju da o opstanku SNSD-a na vlasti (i uopšte o formiranju vlasti) sasvim realno može da odlučuje „Domovina“ (očekuju do šest mandata), čiji su programski ciljevi dijametralno suprotni proklamovanim Dodikovim.

Dodik se, navodno, zalaže za rasturanje BiH, „Domovina“ se zaista zalaže za BiH i čini se da su ta dva koncepta nespojiva.

Iskustvo je pokazalo da je u BiH sve spojivo i to je Dodiku odlično poznato.
(On je jedan od rodonačelnika „negadljivosti“, kao političke ideje vodilje: npr. do prije pet-šest godina Radovana i Ratka je „javno hapsio“, a sada javno obznanjuje da želi da „naziva ulice i zgrade po njima“. Drugi otac „negadljivosti“ je Zlatko Lagumdžija, čije odvlačenje na deponiju je u toku).

Izbor Radojičića za spikera o formiranju nove Vlade RS svjedoči da SNSD najozbiljnije računa na pregovore sa SDA, kako bi preko „Domovine“ u skupštini RS došao do „Otadžbine“.

Licemjerstvo bez granica, ali takva je politika u BiH.

Operacija „Minhauzen“ jeftini je trik istrošenih balansera, što primjećuju da su u nezaustavljivom slobodnom padu, ali nemaju pojma kako da to propadanje zaustave. Spremni su na sve i upravo ta spremnost njihov je najkraći put do propasti.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Laki

18.10.2014 07:00

Ako ne dođe do ponovnog brojanja glasova u Banja Luci, Prijedoru i Mrkonjić Gradu neće biti dobro. Gospodo iz komunističke oligarhije ako niste krali, i vama bi odgovaralo da se ponovi brojanje, ako ništa radi mira u kući. A ako ste krali onda se čuvajte Boga i Naroda.

ODGOVORITE
Name

Washington

18.10.2014 07:02

Mogu oni pokretati šta hoće ali ih ništa spasiti ne može. Oni su bankrot. Već duže vrijeme, odnosno otkad su potrošili pare od Telekoma. Nastupa vrijeme plaćanja računa, i stranim bankama i narodu. Ne bih im bio u koži, nema tih para. Loviće ih ko bijesne lisice i iskaljivati svoj bijes.

ODGOVORITE
Name

Eu

18.10.2014 07:10

Jako dobar tekst. Kad se sve cinjenice uzmu u obzir i vrijeme koje je iza vasdodje se do zakljucka da jedino na balkanu se moze reci narod je glup i zeli da ostane takav. Ni Josip Broz da ustane nebi mogao tu pomoc

ODGOVORITE
Name

rodjo

18.10.2014 07:45

Najbolje bi bilo da u narednih 30 god, niko ne zivi na prostoru BH. Misljenja sam, da bi se jadna,, ZEMLJA,, trebala odmoriti od gadova koji po njoj hodaju.

ODGOVORITE
Name

SNSD zavisi od SDA?

18.10.2014 07:49

Sad Dodikova vlast zavisi od koalcije oko SDA?

ODGOVORITE
Name

Hogar

18.10.2014 07:50

Kada za predvodnika izabereš čoveka, tad si čovek. Kada za predvodnika biraš magarca, tad tad si ovca. Jasno kao dan. Ja u stado ne želim, drugi me tamo gurnuše, verujem da 2018.g i izbore neću docekati u RS, pakujem kofere.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

18.10.2014 07:56

Sta ako rezim i skupi 42 poslanika, a kad bude glasanje jedan od ta 42 zakasni na zasjedanje ili bude bolestan? Ili, nekako formiraju vladu i vecinu, ali svaki put kad je neko glasanje, sve ce zavisiti od toga da svi oni budu na svojim mjestima. Da se ne bi ponovila "afera Bodrum" kad je Neda Arneric (poslanik DS) bila na moru, a drugi glasali sa njenom karticom... P.S.zar ce SDA i Domovina poslije svega izrecenog od strane snsd-ovaca (treci entitet, referendum, "balije"), stvarno u koaliciju sa njima!?

ODGOVORITE
Name

Borislav

18.10.2014 08:00

Dodik je iskoristio sav svoj uticaj na CIK da bi se brojanje razvuklo sto duze. Istorijski nacin brojanja glasova nije dobar ni za koga ali u neku ruku pomaze Dodiku da smiri svoje jastrebove i da pokusa potkupiti neke ljude. Zato ce se Novo brojanje glasova onemogucavati do krajnjeg moguceg roka jer je savez za promjene pobednik izbora. Moguce je da Dodik razvlacenjem vremena daje vise vremena svojim tajkunima da sklone deo kapitala jer svi znamo sta ce vlada predvodjena SDSom uraditi. Ukoliko SNSD ipak uspije sa manipulacijama onda ce se desiti jedan problem koji je nemoguce izbeci. Vise ne mogu dobiti kredite, nema se sta prodati a nema ni para za sva ta silna obecanja zaposlenim u javnom sektoru i naravno obecanja penzionerima. Vidimo se na ulicama u martu ako SNSD bude vodio vladu do tada.

ODGOVORITE
Name

Mile zavisi od SDA

18.10.2014 08:01

Ipak "jezičak na vagi" će biti "koalicija Domovina"?Bošnjačke partije?Da li će podržati u vlasti Mileta Dodika i SNSD koji ih je toliko potcjenjivao?

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

18.10.2014 08:51

Dodik stalno istice kako ima prijatelja medju Bosnjacima... Ja bih ih molio sve da napisu ovdje da su mu prijatelji... Mislim da ovaj put Dodik nece uspjeti u namjeri sa SDA... Nesto meni tu PUNO smrdi oko Dodika... Sta? Ne znam, samo znam da smrdi...

ODGOVORITE
Name

blbl

18.10.2014 08:53

Mislim da bi bilo logicno da Domovina podrzi Mileta jer RS ne moze ekonomski izdrzati jos cetiri godine ako bude Mile na celu.U narednom periodu ce nas zaduziti za jos najmanje 3-4 milijarde i to ce biti kraj RS. To znamo svi i zato ce SDA podrzati SNSD da jos vise ukopa i zaduzi RS.

ODGOVORITE
Name

bl

18.10.2014 08:56

ALO OPOZICIJO JESTE LI POLUDJELI POKRADENI STE POZOVITE NAROD NA ULICE PA CETE VIDJETI KOLIKO JE GLASACA BILO ZA VAS DA JE MILE U VASOJ POZICIJI ON BI DAVNO REKAO DA JE POKRADEN I POZVAO NAROD NA ULICU USTAJ OPOZICIJO SADA SE TREBATE IZBORITI NA ULICI JER VAM LEGALNO NIKAD NECE DATI ALI NAROD JE UZ VAS ULICAVAS I NAS ZOVE

ODGOVORITE
Name

SDA će podržati Dodika

18.10.2014 09:34

Smatram da će SDA podržati Dodika, da će ga kolalicija "Domovina" podržati, jer njima odgovara Dodikov otvoreni sukob sa Zapadom a koji ima sve mehanizme da promjeni stanje na terenu, da promjeni Dejton ili da ga ukine, ako Dodik bude išao u kost.

ODGOVORITE
Name

Brčko

18.10.2014 09:36

Ako SDA udje u koaliciju sa kriminalnim SNSD-om onda i Bakiru i njegovoj SDA slijedi Lagumdzijin BRODOLOM na sledecim izborima..! ne smije se to desiti sta god nam Baja nudio da ostane na vlasti..! ne zaboravimo Bajinu drskost i aroganciju prema svom narodu a kamoli prema Bošnjacima dok je imo apsolutno vlast..

ODGOVORITE
Name

Bošnjačka koalicija će podržati Dodika?

18.10.2014 10:01

Završili su se izbori u BiH. Nastupilo je vrijeme "utrke" za koalicijske partnere, i ko će s kim koalirati, ko će praviti vlasti, ko će se s kim "splizati"? Znači "teške predizborne riječi su iza" sada nastupa "umiljvanje i uvlačenje jednih drugima"? U Republici Srpskoj SNSD-ovska koalicija ima "svojih sigurnih" 39 mandata, plus "nesigurna tri madata" koja mogu otići i SDS-ovskom Savezu za promjene u zagrljaj. U takvom slučaju "jezičak na vagi" je bošnjačka koalicija "Domovina" koja računa da će dobiti i do 6 mandata u Republici Srpskoj i jedan direktan mandat (koji je već obezbjeđen) iz Republike Srpske u institucijama BiH (Parlamentarnoj Skupštini BiH)?! Barem tako javno izjavljuje izabrani potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, koji je dobio manadat kao predstavnik te koalicije?! Znači koalcija "Domovina" kao "jezičak na vagi" je sada u poziciji da bira kojem će se "jajtu prikloniti" i koga će "ostaviti ili dovesti na vlast", da li SNSD-ovsku koaliciju ili SDS-ovsku koaliciju? Moje lično mišljenje je da će podržati SNSD-ovsku koaliciju jer im strateški politički odgovoara to stalno političko sukobljavanje Mileta Dodika sa Zapadom, kontriranje Zapadu, njegovo kontriranje Sjednjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i dr., nadajući se i prižekljujući da Zapadu "pukne film" te da se "Zapadnjaci" (koji su i stvorili Dejton) odluče na radikalnu reviziju "Dejtona", na političko i faktičko mijenjanje "Dejtonskih" pozicija? Naravno tu su i javna obećanja Mileta Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske a što nema podršku Zapada, pa ni same zvanične (vlasti) Srbije? Znači radi svog strateškog interesa bošnjačka politika će Dodikov SNSD ostaviti u vlasti kako u Republici Srpskoj tako i na nivou BiH instituacija?!

ODGOVORITE
Name

SDA će podržati Dodika?

18.10.2014 10:07

Mislim da bošnjačkoj politici strateški ne odgovara srpska politika koja bi gradila jako dobre ili odlične odnose sa Zapadom u Republici Srpskoj (koju zagovora SDS-ovska koalicija, po ugledu na SNS u Srbiji), jer bi time jačala Srpska, a ovako u političkom kontriranju Zapadu kako politiku vodi Mile Dodik, bošnjačka politika vidi svoju stratešku prednost i šansu za ostvarenje svoje strateške politike.

ODGOVORITE
Name

GAGA

18.10.2014 10:12

SAMO NA ULICE DA BAGRI POKAŽEMO DA SMO BILI ZA PROMJENE! P R O M J E N E! NAPRED ZA TADIĆA!

ODGOVORITE
Name

Wien

18.10.2014 11:05

Vi koji pozivate na nerede, idite u Siriju, ovdje je vlast izabrana demokratski, imali su svi svoje posmatrače..

ODGOVORITE
Name

Isti

18.10.2014 11:11

SDA=SNSD=HDZ mnogo je bitnija vlast na nivou BiH jer je tamo SIPA. Sve što su radili ovih godina ujediniće ovaj trojac na vlasti. I zato narode ako ne misliš na ulicu sjedi i ćuti a opozicionari koji nisu za revoluciju nego čuvaju svoje dobre plate neka ne arlauču bezveze. Revolucija ili trpi !

ODGOVORITE
Name

Suzuki

18.10.2014 11:13

Koliko moraš biti glup i zatucan da daš glas Dodiku traktoristi.

ODGOVORITE
Name

SDA će podržati Dodika?

18.10.2014 11:31

Mилорад Додик: Jелко Kацин је потпуно неприхватљив кандидат за новог шефа делегациjе ЕУ у БиХ, ја нећу са њим да разговарам субота, 18. октобар 2014. БEOГРAД - Председник Републике Српске Mилорад Додик сматра да jе Jелко Kацин неприхватљив као кандидат за новог шефа делегациjе Eвропске униjе у Босни и Херцеговини. "Он је политичка вуцибатина, која покушава да одржи неки свој утицај. Оријентисан је промуслимански, као што је био оријентисан прошиптарски у случају Косова", истакао је Додик за "Политику". Он је нагласио да би пристајање Брисела на приједлог Словеније да Кацин буде постављен за новог шефа Делегације ЕУ у БиХ значило да Европа не ради озбиљно и да потуно игнорише реалност. "Кацин је потпуно неприхватљив сарадник", напоменуо је Додик. Предсједник Српске је оцијенио да ће, уколико Кацин дође у БиХ, сви разговори БиХ о Европи бити заустављени. "Aко се коjим случаjем деси да га Eвропа пошаље као новог шефа делегациjе EУ у БиХ, онда jе послала човека коjи ће зауставити било какве разговоре о EУ. Jа нећу са њим да разговарам", рекао jе Додик за "Политику". Према мишљењу Додика, Kацин се показао као антисрпски ориjентисан и с њим нема никакве врсте разговора, већ би само покушавао да "нас jош више оцрни". Додик сматра да Eвропа неће бити "толико неозбиљна", као и да би сама поjава Kацина у БиХ даље "усложнила" односе са Eвропом. (Танјуг) Upravo, to je to?! Politika kontra Zapada i EU?! Kao da Mile Dodik može upravljati ili narediti koga će EU poslati?! Sa Amerikom se posvađao sada treba i sa EU?! Glupo, jako politički glupo?

ODGOVORITE
Name

Драшко

18.10.2014 12:03

Сви смо жељели промјене али резултати показују нешто друго. Изборном крађом или не (ко то може доказати?) стање у Српској остаје исто, а једино је промјена да је Иванић члан Предсједништва. Гледаћемо и наредне четири године исти СНСД програм са старим играчима. Данас је свима јасно да ће СНСД опстати и након четири године, јер ако је могао до побједе доћи данас у оваквој кризи морала и економској кризи што не би и за четири године. И зато млади немојте се секирати већ учите њемачки па на посао у Аустрију и Њемачку.

ODGOVORITE
Name

Glavni Grad Republike SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

18.10.2014 12:47

Ako udje SDA u koaliciju sa SNSD-om moraju podrzati nezavisnost RS, ali koliko znam OD TOGA NEMA NISTA. Samo sacekati prebrojavanje glasova da se utvrdi kradja i nepravilnosti samo je g. OGNJEN legalno i LEGITIMNO PREDSEDNIK SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

Realnost

18.10.2014 12:58

Nije u pitanju SDA da bi podrzala Dodika ili koalicija.Gospodo u pitanju je matematika. Ako bi SDS bio u vlasti RS doslo bi do cistenja u polovici BiH . Tako da se i Federacija boji da se ne prenese na drugi dio onda bi svi zajedno potonili u propast. Logicno je da ce Domovina podrzat Dodika ne sto ga vili radi svog intresa. Demokratija ti je CUDO.

ODGOVORITE
Name

Ko će s ''Domovinom''?

18.10.2014 14:24

Mislim da se koalicija ''Domovina'' neće opredjeljivati - ako bude u prilici da prgovara i uđe u skupštinsku većinu, time i izvršnu vlast - oko nekih krupnih pitanja koja se ovdje spominju, kao što je odnos spram EU, NATO-a, i sl. jer je nerealno na tim pitanjima nešto očekivati i misliti da se na to može nešto utjecati, nego će gledati konkertne ponude: ministarsko mjesto, rješavanja ovih sluačjeva škola i nacionalnih predmeta, povratka, i sl. A Mile je, kao i Zlaja, sprmena dati guze samo da ostane na vlasti, a kamoli neke položaje i sl.

ODGOVORITE
Name

Bartolomeo

18.10.2014 20:43

Promašeni komentari!!! Dodika će pored stare koalicije podržati Čavić i NDP i tako će imati jaku skupštinsku većinu. Baja drži asa u rukavu!!! Početkom ove godine je Čavić trebao biti uhapšen zbog Vitola, jednog od prvih pokušaja privatizacije rafinerije Brod, gdje je Čavić dobro profitirao, ali je cijeli slučaj zataškan po nalogu Baje. Tako da mu ovaj sad mora vratiti uslugu i to vrlo jeftino. Zbog potencijalne afere NDP neće tražiti neka značajna mjesta u novoj Vladi RS. Eto, živi bili pa vidjeli...

ODGOVORITE
Name

pepa

20.10.2014 09:50

Veseli Baja ne zna vise sta radi.Gotov je.

ODGOVORITE
Name

sfinga

20.10.2014 14:00

Iz realnog straha od odgovornosti za daljnju i potpunu propast koja slijedi, a i od SIPE, a i iz straha od arapskog proljeća u februaru u RS, niko se više neće upuštati u vlast sa Miloradom, Markom i Nedeljkom. Hajde da vidimo ko će! Proljeće će se moći spriječiti samo ventilom koji se zove koaliciona vlada saveza za promjene, plus oni koji fale do 51%. A to nije DNS. Ne treba ni s njima. Ne primati ih u koaliciju ni slučajno. Ova dvojica su bili Miloradova desna ruka.

ODGOVORITE
Name

dule

20.10.2014 15:42

Kakav Marko, kakav mandatar? To se on prijavio na "tender" ko da više.Uzeo je pare da odustane od Člana predsjedništva,a isto tako će odustati od mandatara za pare.

ODGOVORITE
Name

martin

20.10.2014 16:59

Od ovoliko strucne analize padam u nesvijest. Jedini Minhauzen u ovoj prici je sam autor. Vidim da se jako veseli jacanju antisrpske koalicije Domovina. Oni ce nas povesti u siguran prosperitet!!!Kakva ironija. Nudi li iko ikakav ekonomski i socijalni program.

ODGOVORITE
Name

bravo

20.10.2014 17:36

U potpunosti se slažem sa gosp.Martinom

ODGOVORITE
Name

gorak život s njima

20.10.2014 20:22

Martine, ni koalicija Domovina nam ne bi uradila što nam uradiše Milorad Dodik, Nikola Špirić, Marko Pavić, Nedjeljko Ćubrilović, Petar Djokić itd sa svojim partiijama i tajkunima. Izvrnuli su sve naopako i uveli mafijaški sistem. Sve i jednu fabriku su ili prodali ili zatvorili. Pošten čovjek u njihovom sistemu nema šta da traži.

ODGOVORITE
Name

KP Foca

20.10.2014 22:00

Kako vidim po ovim komentarima Bosnjaci biraju od dva zla koje je manje .LUD ZBUNJEN NORMALAN.

ODGOVORITE