Oslobođen optužbi za ratne zločine

Vrhovni sud Federacije BiH /FBiH/ oslobodio je Hajrudina Trleta optužbi za ratni zločin počinjen nad zarobljenim srpskim vojnikom na području Kalesije.

Bosna i Hercegovina 17.10.2014 | 13:16
Oslobođen optužbi za ratne zločine

Nakon obnovljenog postupka, Vijeće je zaključilo da nema dokaza da je Trle 21. aprila 1993. godine ubio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Dragu Stevanovića na Banj Brdu, na Majevici."Sud je prihvatio iskaze tadašnjih ratnih zarobljenika da je Stevanović bio živ kada su zarobljeni, a da je naknadno jedan od pripadnika Armije BiH pucao u njega i lišio ga života.

Međutim, Vijeće nije moglo doći do zaključka izvan razumne sumnje da je osoba koja je pucala bio optuženi Trle", obrazložila je predsjedavajuća Vijeća Nidžara Zlotrg.

Trle je u to vrijeme bio pripadnik Tuzlanske brigade takizvane Armije BiH, prenosi Birn.Ova presuda Vrhovnog suda FBiH je konačna.Postupak protiv Trleta do sada je dva puta obnavljan pred Kantonalnim sudom u Tuzli, koji ga je oba puta oslobodio krivice.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejanpd

17.10.2014 13:02

Zar je neko mogao i pomisliti u drukciju presudu? Kantonalni sud u Tuzli da osudi muslimana zbog ubistva srbina, pa dajte, zna se da su srbi krivci vec i samo po toj cinjenici da pripadaju toj etnickoj grupi, a muslimani, oni su zrtve i besmisleno je trositi novce na sudske postupke, te jadne muslimane dovoditi u situaciju da uopste dolaze na rocista i izlazu se besmislenim troskovima. Ako je srbin, onda nema potrebe ni za sudjenjem, jedan iskaz nekog svjedoka, ne mora biti ni iz mjesta gdje se navodni slucaj desio, dovoljno je i vec se u predpretresnom rocistu moze donijeti i presuda, a ako je musliman, onda je besmisleno i pokretati postupak, optuznicu odmah u kantu za smece, to je ogledalo prava i pravde u BIH, ali, nazalost i u Hagu, tzv Medjunarodnom sudu za ratne zlocine, a inace jednoj od Agencija SAD-a, Vatikana, te Albanskih mafijasa, koji je zajednicki finansiraju... Necu vise nikad o pravu na prostorima BIH, od ekonomije, politike, ratnih zlocina, saobracajnih ubistava, korupcije...ne postoji nikakvo pravo, osim prava jaceg, a to sigurno nije smisao prava.

ODGOVORITE