Najjača srpska karika - Vladimir Stojković!

Golman reprezentacije Srbije u Jerevanu odbranio deseti penal u karijeri. A to mora da se ceni.

Fudbal 17.10.2014 | 14:45
Najjača srpska karika - Vladimir Stojković!

Šta god ko mislio o njemu, srećom pa reprezentacija Srbije ima – Vladimira Stojkovića! Da je čuva i kad je izgubljena. Prvotimac Makabija iz Haife je pre četiri leta razbuktao navijačke strasti u našoj državi, ali je večeras još jednom dokazao da bi u oceni njegovih golmanskih kvaliteta svi morali da se ujedinimo.

Jer, odbrana penala u Jermeniji, još jedan „skinuti“ zicer i sigurnost kojom je odskakao od bledila tima Dika Advokata dovoljna su potvrda utisku da je bivši golman Crvene zvezde i Partizana u ovom trenutku, uz Matića i Baneta Ivanovića, jedini koji odskače na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. I vrlo moguće jedini fudbaler u posednja dva kvalifikaciona ciklusa čija forma je konstantna. A uz Dragoslava Jevrića sigurno najbolji golman koga je reprezentacija imala u poslednje dve decenije, koga je Vladimir Petrović Pižon morao da zove pod zastavu taman i posle Đenove, a Siniša Mihajlović - da je bio malo mudriji - da obavezno stavi među startere na Maksimiru. Da ne pominjemo da je odavno nadmašio Kralja, Kocića ili takve eksperimente među stativama državnog tima kakvi su bili Radaković i Ilić.

Detalj iz 83. minuta meča u Jerevanu ilustruje mentalnu čvrstinu Vladimir Stojkovića i predstavlja izvanredan podsetnik njegovog specijaliteta iz golmanskog opusa. Ovo mu je bio čak deseti odbranjeni penal u karijeri, što na klupskom, što na reprezenativnom planu i ukoliko ovako nastavi mogao bi da ugrozi rekord Samira Handanovića.

A to mora da se ceni!

Ne računajući mlađe kategorije, sve je počelo u dresu Zemuna kad je 2005. na Marakani u ligaškom susretu sa njegovim kasnijim klubom Crvenom zvezdom bio uspešniji od Marka Pantelića.

Njegovo majstorsto nastavilo se odmah po prelasku u tabor crvrno-belih, na susretu Lige UEFA 2005. Naspram Stojkovića stajao je Antonio Kasano. Nestašni dečko italijanskog fudbala je šmekerski potkačio loptu, a Vladimir pokazao da može da promene prvobitnu odluku da se baci na stranu, pa je stigao da uhvati i ono što se činilo nemogućim i udahne crveno-belima energiju neophodnu za trijumf nad Vučicom (3:1).

Na naredni odbranjeni penal čekao je tri godine. Na Olimpijskim igrama u Pekingu rival je bila strašna Argentina. Rezultat 2:0, ali meč će se pamtiti između ostalog i po činjenici da su protiv naše reprezentacije dosuđena čak tri penala.
„Sećam se da je Anhel Di Marija dvaput šutirao i da sam mu dvaput branio, a poklekao sam tek kad su Argentinici promenili izvođača i kad je pucao Laveci. Mada, pogodio sam i u koju će stranu on da šutira“, govorio je svojevremeno Stojković.

Najupečatljiviji penal Vladimir Veliki odbranio je u Južnoj Africi. I to u utakmici koju pamtimo kao prvu pobedu nad Nemcima posle 43 godine. Pri rezultatu 1:0 odbranio je udarac Lukasa Podolskog i sačuvao vođstvo nastalo golom Milana Laneta Jovanovića.

Procvat karijere u golmanskom smislu Stojković je doživeo u Partizanu. Izdržao je porodične probleme i nevolje, ogroman pritisak vezan za njegov dolazak na suprotnu stranu Topčiderskog brda i nastavio da radi ono što najbolje zna. Da kroti udarce sa 11 metara. U dresu sa grbom crno-belih učinio je to na izuzetno važnim evropskim mečevima: protiv Arsenala u Ligi šampiona (izvođač Andrej Aršavin) i Škendije u kvalifikacijama za isto takmičenje (Ferhan Hasani).

Ali i na čak tri susreta Superlige, na kome su mu pretili Dario Damjanović iz Jagodine, Bojan Beljić iz kragujevačkog Radničkog, uz napomenu da je nesavladan bio i na večitom derbiju 2011. posle šuta Evandra Gebela.

Statistika kaže da je to čak deset obranjenih penala u karijeri, mada im on ne pridaje značaj.
„Nije bitаn penаl, već psihološkа igrа, koncentrаcijа, osećаj, kаrаkterne crte ličnosti, neobjаšnjive fudbаlskim terminimа. U tаkvim situаcijаmа jedino mi je vаžno dа pomognem ekipi, а ne dа skupljаm poene zа ličnu promociju. Ne bih dа se stvаrа fаmа oko jedne odbrаne“, pričao je Stojković u vreme dok je bio član Partizana.

A tada je uspeo čak i rivalima da pokaže kako se to radi, pa je u avgustu 2012. u ubedljivoj pobedi nad BSK-om, na zahtev navijača postigao gol iz jedanaesterca.

Tek da zna Dik Advokat, ako bude neki penal u korist Srbije u kvalifikacijama...

Komentari / 0

Ostavite komentar