SDA će pregovarati sa svim pobjedničkim strankama

„SDA će o formiranju vlasti pregovarati sa svim pobjedničkim strankama, sa onima kojima je narod dao povjerenje, rekao je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon današnje sjednice Kolegija SDA na kojoj su sumirani rezultati izbora održanih u nedjelju 12. oktobra, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.  

Bosna i Hercegovina 15.10.2014 | 18:00
SDA će pregovarati sa svim pobjedničkim strankama

Odgovarajući na pitanje novinara Patrie da li to podrazumijeva i Savez za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

-Da. Savez za bolju budućnost u blizu je sa DF-om. Naravno, moramo sačekati zvanične podatke 10. novembra, ali SDA će pregovarati sa svim strankama. Razgovori će se konkretizovati tek za desetak dana kada budemo imali konačne rezultate, a i ja ću biti odsutan jednu sedmicu. SDA ima jako dobru poziciju i imamo namjeru preuzeti te najbitnije poluge i preuzeti odgovornost u ovom teškom momentu za zemlju - kazao je Izetbegović.

On je dalje pojasnio da pobjedničke stranke uključuju i HDZ BiH, SNSD ili SDS, ali da bez SDA neće biti moguće formirati vlast.

- Vi ste vidjeli da je bilo takvih kalkulacija, ali mi smo volja naroda i danas je Željko Komšić raspršio takve ideje svojom izjavom. Bilo bi zaista neodgovorno i rizično jako izostaviti jednu stranku koja ima takav rezultat i istorijske zasluge. Dakle, SDA je izbila na čelnu poziciju. Mislim da su te kalkulacije prošlost. Postoji preferncija SDA i to su pobjedničke stranke. Treba poštovati volju naroda - dodao je
Izetbegović.

Zamjenik predsjednika SDA komentarisao je i izjave lidera HDZ BiH Dragana Čovića koji je rekao da vlast može biti formirana do kraja godine.

- Znate, Dragan Čović uvijek daje optimistične izjave. Bilo je slično i sa formiranjem vlasti prošli put i sa rejšavanjem „Sejdića i Fincija“. Mi ćemo sve učiniti da to ovoga puta ide brzo, a da li će to baš biti ove godine vidjet ćemo. Ima želje i spremnosti za kompromis - dodaje Izetbegović.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Baš baš

15.10.2014 23:06

Nastavlja se naša agonija, još bar 4 godine, a onda još bar 4, pa onda još bar 4,..a onda...

ODGOVORITE
Name

Sigma

16.10.2014 08:39

Jadan je glupi narod i sa vama i sa svim tim strankama pobjednicama.

ODGOVORITE