Rast SDS –a, pad SNSD-a!

Analize i zvanični podaci jasno pokazuju da SNSD više nema apsolutnu dominaciju koju je imao 2006. godine.

Republika Srpska 15.10.2014 | 18:02
Rast SDS –a, pad SNSD-a!

Tada su osvojili ubjedljivu pobjedu i u Narodnoj skupštini Rpublike Srpske su imali apsolutnu većinu.

Dobili su čak 43 odsto glasova, što znači ukupno 41 mandat. Zajedno sa DNS-om i SP krojili su sve zakone. Iste godine SDS je samostalno osvojio 18, 3 odsto glasova odnosno 17 mandata.

Četiri godine kasnije, odnosno, 2010. moć  SNSD-a vidno opada.  Pet odsto građana odlučilo je da ne da svoja glas vladajućoj stranci, pa tako su izgubili 4 poslanička mandata. Popularnost SDS-a za to vrijeme neznatno se promjenila. Te godine dobili su jedno više poslaničko mjesto.

Poslednje četiri godine su bile, po svemu sudeći, odlučujuće za SNSD. Očito su brojne afere, slaba borba protiv kriminala i korupcije i teška ekonomska situacija, bili okidač da građani dodatno uskrate podršku stranci na čijem je čelu Milorad Dodik.

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima SNSD trenutno ima 33 odsto podrške građana što je ponovo pad za pet odsto u odnosu na 2010. godinu.

Zato je moć SDS-a zajedno sa Partijom ujedninjenih penzionera i radikalima znatno dobila na značaju. Umjesto 18 koliko su imali 2010. godine trenutno imaju 27 odsto glasova, što automtski znači i više poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ko je bolje radio jasno pokazuju grafikoni na kojima je evidentan rast SDS i uočljiv pad SNSD-a.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

15.10.2014 16:20

Ispravak krivog navoda. "Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima SNSD trenutno ima 33 odsto podrške građana..." Ovo nije tačno! SNSD ima 33% od 50% birača izašlih na izbore. To je do 15% gradjana. Oni dakle imaju podršku do 15 % gradjana Republike Srpske. To je upravo onaj procenat gradjana koji se uhljebio u državnim firmama, vladinim i nevladinim organizacijama pod njihovom kontrolom, u vlasti, samoj stranci SNSD, te njihovoj lokalnoj vlasti, a pogotovo tajkuni i njihove familije. Niko ko treba da živi od svog rada, nije za njih. Koji ludjak bi bio! Ako se tu doda da je za njih i par procenata ljudi koji rade vani onda je za SNSD oko 12% gradjana Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

istina

15.10.2014 16:27

Tacno je prijatelju, ali smo sami krivi kad smo lijena stoka koja nije htjela izaci na izbore i glasati, tako da se bukvalno slazu sa trenutnom vlascu, ko god nije izasao na izbore.

ODGOVORITE
Name

Eeeeee

15.10.2014 16:46

Soko okolovo jak si mi ti matematičar...pa po tebi SDS ima još manji broj glasača! Šta ćemo sad? Koga narod više cijeni?

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

15.10.2014 17:06

"Eeeeee", ispravio sam krivi navod. To je sve. Inače, ovi izbori su bili "za baju" i "protiv baje". Što se tiče SNSD-a on im je ustvari sve. Oni bez njega - trula paprika. S njim - propast za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

viktor

15.10.2014 19:26

Oko sokolovo samo analiziraj ali promjena nema.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

16.10.2014 01:14

TREBA IMATI NA UMU DA PROMJENE NE DOLAZE BRZO I LAKO, NEGO POSTEPENO - KORAK PO KORAK. KORAK KOJI JE NAPRAVLJEN NA OVIM IZBORIMA JE VELIKI I ODLUČUJUĆI... VELIKI PRODAVAC MAGLE JE UZDRMAN I KLATI SE KAO "BABIN ZUB", A NAŠA ŽELJKA JE NEUTRALIZOVANA I TOTALNO KONTUZOVANA DA JE ZRELA DA SE VRATI NA MJESTO SEKRETARICE ODAKLE JE I DOSLA... RASPLET SITUACIJE DONOSI EKONOMIJA.... NE BUDE LI DOSAO "VELIKI" I "MALI" RUSKI KREDIT,KOJI MOŽE SAMO DA NAM PRODUŽI AGONIJU, SLEDECI KORAK BIĆE STRAJKOVI I TO UPRAVO ONIH KOJI SU GLASALI ZA SNSD I OSTANAK OLIGARHA I NJEGOVE SVITE... KO ZNA ZASTO JE SVE OVO DOBRO... STA BI URADILA OPOZICIJA DA JE UBJEDLJIVO POBJEDILA - PA IMALI BI STRAJK CINOVNIKA I UCITELJA I KO ZNA KOGA SVE U ORGANIZACIJI RANKE MISIC... OVAKO ČINJENICA JE DA JE POTREBNO DOBRO DA "TRESNEMO", A KADA DODJU PROMJENE DA MIRNO SHVATIMO U KAKVOJ NESRETNOJ ZEMLJI ŽIVIMO... OVIMA NA VLASTI - ZATVOR ĆE TADA BITI OLAKSANJE... A KOD NAS CE SE NAPOKON POCETI NESTO PAMETNO DA RADI... OPORAVAK CE BITI DUG I NEIZVJESAN SA MNOGO MUKE I ZNOJA ALI I NAJVIŠE MUKOTRPNOG RADA I MALIH ZARADA... A BILO JE I VRIJEME...

ODGOVORITE
Name

Minja

16.10.2014 05:39

"Ko je bolje radio jasno pokazuju grafikoni na kojima je evidentan rast SDS i uočljiv pad SNSD-a." Kako to? Pa zar je sds dobio vise glasova? Jel oni imaju vise mandata od snsd?

ODGOVORITE