Unaprijed planirana politička provokacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocjenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unaprijed planirana politička provokacija.

Srbija 15.10.2014 | 13:17
Unaprijed planirana politička provokacija

Dačić smatra da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

"Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu "Velike Srbije" u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu narocito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na cio dogadaj i ovo je politicka provokacija", rekao je Dačić za "Blic", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom cijelog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi htjeli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

"Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice", poručio je Dačić.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letjelicu okačili zastavu tzv. velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

Brat albanskog premijera Olsi Rama pušten je i odleteo je za Tiranu, nakon što je zadržan na stadionu Partizana zbog sumnje da je dronom isprovocirao incidente.

Veliki incident se dogodio u jeku nagovještaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, zbog čega je za 22. oktobar najavljena posjeta Beogradu premijera Albanije Edija Rame, što bi bio prvi slučaj dolaska premijera Albanije u Srbiju u poslednjih 70 godina.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Igor

15.10.2014 10:59

Pa zasto nismo sprijecili provokaciju? Koliko vam danas siptara zivi u Beogradu? Ovo se samo nama moze desiti. Zanima me samo da li bi ijedan nas navijac smio otici u Tiranu, a kamoli da nosi zastavu svoje zemlje i navija za nju.

ODGOVORITE
Name

tb

15.10.2014 11:30

Braćo Srbi ovo je sramota šta se radi i koliko smo mi još uvijek narod bez karaktera i dostojanstva.Mi smo narod sa kratkim pamćenjem,šta mislite kako je sada našoj braći na Kosovu a mi primamo Albance u naše gradove. Isti otvaraju poslastičarnice i pekare kao u Trebinju i brojem u toj pekari rade 3 radnika iz Trebinja ostalo 9 su Albanci koji spavaju u toj pekari.Šta mislite kad bi mi tako nešto mogli uraditi u Prištini ili bilo gdje na Kosovu.

ODGOVORITE
Name

sudex

15.10.2014 11:51

Zanima mene od kuda ta bezpilotna letjelica na tribinama... Gdje je tu obezbjedjenje...Mene su na tekmi pretresli...samo sam mogao unijeti cigare,licne stvari i sok u ovc flasi... Ostalo su sve oduzimali... Tu sve nesto smrdi... !!!

ODGOVORITE
Name

nokola

15.10.2014 13:04

Smo me zanima kako je moguce unjeti predmet leteci .stasu radili redari policija .

ODGOVORITE
Name

max

15.10.2014 14:26

Prvo treba dase vidi odakle je dosao dron. Na parkingu imaju kamere i obezbjedjenje . A izgleda da niko nije vidio baklje bacanje predmeta na igrace i onda ulazak navijaca na teren. Mislite da UEFA nema snimke koje nisu nama objavljene. Mi smo krivi sto nemamo raspekta ni prema bilo kome a sad glumimo zrtvu.

ODGOVORITE
Name

Hak

15.10.2014 15:48

Ovi pojedini komentari nemaju nikakvog smisla. Zar zbog jedne zastave da neko tuce igrace? Hallo bre.

ODGOVORITE
Name

boki

15.10.2014 20:16

Halo bre,niko nije ni pipnuo albanske igrace dok oni nisu napali igraca srbije koji je uspio da uhvati kartu velike albanije

ODGOVORITE