U sjenci prekida - ogroman uspjeh 'Orlića'!

Mlada reprezentacija Srbije u šok-završnici pobedila Špance u Kadizu i plasirala se na EP u Češkoj - 1:2 (0:1).

Fudbal 15.10.2014 | 09:30
U sjenci prekida - ogroman uspjeh 'Orlića'!

Skoro pet godina je U-21 selekcija Španije bila bez poraza u zvaničnim utakmicama, ali svakoj seriji jednom dođe kraj.

Fenomenalna vest je da su pozitivan niz Španaca od čak 35 utakmica prekinuli srpski fudbaleri pod vođstvom selektora Radovana Ćurčića!

Posle 0:0 u prvom meču baraža u Jagodini, "orlići" su dobili revanš u Kadizu rezultatom 2:1.

Poveli smo u 31. minutu, autogolom Huana Gaje posle centaršuta Aleksandra Pešića. Izjednačio je Serđi Roberto u 91. minutu, ali je Filip Kostić dva minuta kasnije iz kontranapada otklonio sve dileme i postavio konačan rezultat.

Srbija bi i sa remijem prošla na Evropsko prvenstvo u Češkoj, ali ovako je još slađe!

"Orlići" su poslednji put bili učesnici EP 2009. godine u Švedskoj.

Nakon toga nismo prošli kvalifikacionu grupu za turnir u Danskoj 2011, a na putu do Izraela 2013. zaustavili su nas Englezi u onom čuvenom baražu, završenom tučom i incidentima na stadionu pod Bagdalom.

Oba puta kada smo izostali sa EP, titule su uzimali Španci, ali sada baš njih neće biti među osam najboljih na kontinentu - zaslugom oslabljene selekcije Srbije, u kojoj je ovog utorka pre svih briljirao golman Marko Dmitrović, a onda i svi ostali.

Štoperi Ćirković i Veljković dobili su na desetine vazdušnih duela, Stojković i Petrović zatvorili bokove, Radoja, Kovačević i Čaušić "preorali" sredinu terena, Kostić i Srnić predvodili kontre, a Pešić se borio sa Gomezom i Munijesom, uspevši da jednim begom donese vođstvo, koje je ekipi omogućilo da mirno izdrži brojne nalete danas prilično nemoćnih Iska, Munira i drugova.

Odnos šuteva u okvir gola 6:3 pokazuje da domaći fudbaleri nisu na pravi način iskoristili znatno veći posed lopte, a to je rezultat Ćurčićeve "murinjovske" taktike, kojom ih je puštao da dođu na 20-30 metara od gola i onda ih frustrirao disciplinovanom odbranom.

Treba podsetiti da je naša ekipa u samom finišu utakmice u petak ostala bez kapitena Marka Petkovića, koji je pokidao prednji ukršteni ligament kolena.

To je bio samo poslednji u nizu pehova mlade selekcije, u čijim redovima nije bilo ni suspendovanog Pantića, povređenih Spajića, Živkovića i Brašanca, kao ni brojnih fudbalera koji su u "A" reprezentaciji kod Dika Advokata.

Španci su kvalifikacionu grupu osvojili sa sedam pobeda i samo jednim remijem, u poslednjem kolu protiv Austrije, dok su "orlići" prošli u baraž kao drugi u grupi, iza Italije i ispred Belgije.

ENGLEZI BOLJI OD HRVATA
Hrvatska - ENGLESKA 1:2 (prvi meč 1:2)
NEMAČKA - Ukrajina 2:0 (3:0)
PORTUGAL - Holandija 5:4 (2:0)
ITALIJA - Slovačka 3:1 (1:1)
Island - DANSKA 1:1 (0:0)
ŠVEDSKA - Francuska 3:0 (0:2)

ČEŠKA se direktno plasirala kao domaćin

Komentari / 0

Ostavite komentar