A šta svijet kaže o prekidu?

Pročitajte kako su "Bi-Bi-Si", "Gardijan", "Marka" i "Gazeta delo Sport" videli prekid utakmice Srbija - Albanija u Beogradu.

Fudbal 15.10.2014 | 09:00
A šta svijet kaže o prekidu?

"Utakmica Srbije i Albanije prekinuta je zato što je dron nosio političku poruku koja je 'zapalila' sukob na terenu, u kojem su učestvovali i igrači i navijači na stadionu Partizana", javlja "Bi-Bi-Si" u utorak uveče.

Britanski javni servis preneo je da su albanska zastava i politička poruka (simbol "Velike Albanije") letele nad terenom i da ih je spustio na zemlju srpski igrač Stefan Mitrović (na slici).

"Albanski fudbaleri pokušali su da je preotmu, pre nego što je nekoliko navijača uletelo na teren. Engleski sudija Etkinson je izveo igrače sa terena, a posle 30 minuta UEFA je potvrdila da je utakmica suspendovana", piše "Bi-Bi-Si".

Takođe britanski "Gardijan" piše da je dron (navođena letelica) izazvala veliki incident. Takođe bez zauzimanja bilo čije strane.

"Politički osetljiva utakmica kvalifikacija za EURO 2016 prekinuta je u utorak sukobom igrača oba tima oko zastave. Utakmica je zaustavljena kada je zastava takozvane 'Velike Albanije' letela preko stadiona i terena, na nečemu što je ličilo na ručno navođeni mali dron", javlja taj list, uz objašnjenje:

"Srpski fudbaler potom je zgrabio zastavu i izazvao ljutitu reakciju albanskih igrača, posle koje je usledio ružan bliski kontakt. Policija za razbijanje demonstracija uletela je na teren, kao i tuce navijača".

Španska "Marka" takođe je posvetila veliku pažnju utakmici u Humskoj.

"Utakmica Srbije i Albanije, kvalifikaciona za EURO 2016, prekinuta je zbog pretnje sukoba igrača dva tima, aktiviranja pirotehničkih sredstava na tribinama i pokušaja invazije navijača na teren. Sve je počelo kada je dron leteo iznad terena sa zastavom 'Velike Albanije'".

Isti list podseća da je utakmica nosila sa sobom rizik zbog utakmice dve nacije, među kojima vlada politička tenzija zbog Kosova, "bivše srpske pokrajine većinom naseljene etničkim Albancima, koja je jednostarno proglasina nezavisnost 2008. godine", dodaju španski novinari.

"Haos i incidenti", piše "Gazeta delo sport".

"Tenzija, politika i fudbal samo u pozadini. Bilo je poznato da će utakmica Srbija - Albanija biti poseban izazov za sve, pa je gostujućim navijačima zabranjeno da uđu na stadion. Ipak, ono što se dogodilo u Beogradu prevazilazi sve što ste mogli da zamislite. Zvižduci albanskoj himni bili su samo uvod u ludo veče", opisuje italijanski izveštač.

"Krajem prvog poluvremena, dron sa zastavom "Velike Albanije" sa političkom porukom i godinom 1912. poleteo je nad stadionom Partizana i išao ka terenu. Sudija Etkinson prekinuo je meč i srpski igrač Mijtrović uspeo je da dohvati zastavu i da je baci. Taj gest se nije svideo albanskim fudbalerima", objašnjava "Gazeta".

Komentari / 0

Ostavite komentar