Samsung razvio superbrzi Wi-Fi

Južnokorejska kompanija Samsung razvila je Wi-Fi tehnologiju od 60 GHz za koju tvrdi da je brža čak pet puta od postojeće i da će korisnicima omogućiti da, primera radi, skinu kompletan film za svega 3 sekunde.

Informacione tehnologije 14.10.2014 | 11:46
Samsung razvio superbrzi Wi-Fi

Iz Samsunga tvrde da će korisnici sada moći da razmenjuju podatke velikom brzinom, 575 megabajta u sekundi, što je dovoljno da film od 1 GB prenesete na uređaj za manje od tri sekunde. Takođe, nekompresovani video visoke rezolucije može se prenositi na televiziju u realnom vremenu.

"Za razliku od postojećih 2.4 GHz i 5 GHz Wi-Fi tehnologija, Samsung 802.11 i standard 60 GHz Wi-Fi tehnologija sadrži maksimalnu brzinu eliminišući međukanalne smetnje, što se odnosi na broj uređaja koji koriste istu mrežu", rekli su iz Samsunga.

Kompanija se nad da će komercijalizovati ovu tehnologiju početkom sledeće godine za audio-vizuelne sisteme, medicinske uređaje i mobilne telefone.

Raniji pokušaji da se koristi ova tehnologija nisu urodili plodom zbog toga što su korišćeni milimetarski talasi koji putuju linijom vida.

Ovi talasi imaju slaba penetrativna svojstva, što znači da gube signal i performanse podataka kada naiđu na prepreke poput zidova.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar