Hrvatsku posjetio rekordan broj turista

Do kraja septembra u Hrvatskoj je realizovano 70,7 miliona turističkih noćenja, dva odsto više nego u istom razdoblju 2013. i, uprkos lošim vremenskim uslovima, ponovo su oboreni rekordi na skoro svim važnijim destinacijama, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo turizma.

Putovanja 14.10.2014 | 11:44
Hrvatsku posjetio rekordan broj turista

Iza te brojke stoji 12,1 milion dolazaka stranih i domaćih gostiju, uz godišnji rast od 4,2 odsto. Pad noćenja imali su samo Kvarner i Lika, prenosi Poslovni dnevnik.

U pomenutim brojkama Hrvati kao turisti prisvojili su skromne udele, u noćenjima 5,94 miliona, u dolascima svega 1,1 milion, ali u obe katogrije upisan je plus naspram 2013, kod noćenja jedan odsto, a kod dolazaka 0,5 odsto, ističu u Ministarstvu.

Zagreb je turistički prvak kada se ima u vidu samo septembar, dok je za svih devet meseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle, najveću turističku aktivnost imala Splitsko-dalmatinska županija.

Hrvatska prestonica je u septembru zabeležila 176.550 turističkih noćenja, što je 9,78 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. Za devet meseci Splitsko-dalmatinska županija je na godišnjem nivou povećala noćenja šest odsto, na 13,1 milion, uprkos lošim vremenskim prilikama i lošim rasporedom praznika na glavnim emitivnim tržištima. P

rema zvaničnoj statistici, od januara do kraja avgusta ove godine ukupno je u turističkim delatnostima zaposleno još 35,8 hiljada osoba, što je u odnosu na prošlogodišnje uporedivo razdoblje rast od 12,6 odsto.

Broj novozaposlenih kuvara veći je 15 odsto, konobara 12, sobarica 4,0 odsto. Od ukupnog broja svih novozaposlenih u Hrvatskoj, do kraja agusta, na turizam otpada čak 23,5 odsto.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bosanac

14.10.2014 19:02

koji je ovo grad , mnogo me nervira zato sto poznajem Dalmaciju.

ODGOVORITE