Rizik od ebole u Srpskoj minimalan

Rizik od pojave ebole u Republici Srpskoj je izuzetno nizak, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republika Srpska 11.10.2014 | 17:24
Rizik od ebole u Srpskoj minimalan

"Do danas su pod zdravstveni nadzor stavljene tri osobe. Za dvije osobe zdravstveno  praćenje je završeno bez razvoja simptoma, a treća osoba je još pod nadzorom dok ne istekne period maksimalne inkubacije bolesti u trajanju od 21 dan", rekla je Nina Rodić-Vukmir, specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo.

Ona je navela da se osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor, jer dolaze iz zemalja koje su pogođene epidemijom ebole.

Rodićeva naglašava da se osobe pod zdravstvenim nadzorom tokom perioda inkubacije svakodnevno javljaju nadležnom epidemiologu ili specijalisti porodične medicine pri čemu se mjeri temperatura i utvrđuje odsustvo simptoma.

"Povratna informacija o zdravstvenom stanju osobe dnevno se dostavlja nadležnom regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo i Institutu u Banjaluci. Ako se osoba ne javi u roku 24 časa, obavještava se zdravstvena inspekcija koja će provesti sve mjere kako bi osoba ostala pod zdravstvenim nadzorom", pojašnjava Rodićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska obezbijedila set preporuka i informacija koje su distribuisane na sve granične prelaze, zdravstvene i druge relevantne ustanove.

Te preporuke se odnose kako na putnike u međunarodnom saobraćaju tako i na službena lica koja vrše kontrolu ulazaka osoba iz susjednih zemalja u Republiku Srpsku, zdravstvene radnike i druge.

Rodićeva kaže da su dostavljeni i plakati kojima se obavještavaju putnici koji ulaze u Srpsku, a dolaze iz zemalja u kojima je registrovana ebola, da to i naglase službenom licu na graničnom prelazu kako bi dobili sva neophodna uputstva i preporuke o daljem postupanju.

Osoba koja ulazi u Republiku Srpsku, a dolazi iz zemalja u kojima je registrovana epidemija ebole, prolazi najmanje dvije kontrole na aerodromima za transfer, odnosno slijetanje.

Rodićeva ističe da to nimalo ne umanjuje aktivnosti praćenja ulaska osoba u Republiku Srpsku koje dolaze iz tih zemalja, nego samo pojačava trijažu putnika u međunarodnom saobraćaju na mjestima prvog dolaska u Evropu, a prije dolaska u Srpsku.

"Osoba koja dođe iz neke od tih zemalja i uđe u Republiku Srpsku stavlja se pod nadzor i samim tim imamo kontinuiran uvid u njeno ili njegovo zdravstveno stanje tokom praćenja 21 dan", kaže Rodićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar