Mihail Gorbačov u bolnici

Bivši predsednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov (83) nalazi se u bolnici, ali kaže da je rešen da se bori za svoj život, objavile su ruske agencije. Kaže da se njegovo stanje prati, ali nije precizirao razlog bolesti, niti u kojoj se bolnici nalazi.

Svijet 10.10.2014 | 08:25
Mihail Gorbačov u bolnici

"Stanje mog zdravlja je već nedelju dana promenjivo i danas sam u bolnici. Zdravlje mi se pogoršalo", izjavio je Gorbačov, objavile su Ria Novosti, a prenosi AFP.

On je rekao da se njegovo stanje prati (medicinskim aparatima), ali nije precizirao razlog bolesti niti u kojoj se bolnici nalazi.

"Poznat vam je moj karakter, odlučan sam da se borim za svoj život", prenosi izjavu Gorbačova agencija Interfaks.

Poslednji lider nekad velikog Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika prošle je godine bio hospitalizovan u junu, ali zbog sistematskog pregleda. Sudeći prema izveštajima medija, Gorbačov ima problem sa dijebetesom.

Postao je sovjetski predsednik 1985. godine i ostaće upamćen po reformama poznatim pod nazivom "Glasnost" i "Perestrojka". Mnogi mu, međutim, u Rusiji zameraju što je 1991. godine dozvolio da se sovjetske republike osamostale i postanu nezavisne jer je tako nestao ŠSR.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir. Poslednjih godina u političkom životu Rusije imao je marginalnu ulogu, ali je kritikovao aktuelnog predsednika Vladimira Putina i pozivao ga da "siđe" s vlasti.

Komentari / 0

Ostavite komentar