F1: Male šanse za oporavak Bjankija!

Nesrećni francuski vozač Formule 1, Žil Bjanki, koji je u nedjelju na Velikoj nagradi Japana u Suzuki doživio tešku nesreću, kad se pri izlijetanju sa staze svojim bolidom zabio u dizalicu, ima minimalne izglede za potpuni oporavak, tvrde doktori.

Ostali sportovi 09.10.2014 | 16:45
F1: Male šanse za oporavak Bjankija!

Vozač se već treći dan nalazi na odjeljenju intenzivne njege bolnice u Jokaićiju s teškim povredama mozga.

Bjanki je u sudaru izgubio svijest i pretrpio teške povrede glave, zbog kojih je odmah podvrgnut operativnom zahvatu. Svjetska automobiliska federacija (FIA) pokrenula je istragu u ovom slučaju, o kojem se oglasio i bivši višestruki svjetski prvak u Formuli 1, Francuz Alen Prost.

"Izlazak dizalice na stazu, a da prije nje nije izašao sigurnosni automobil je potpuno neprihvatljiv. Vođstvo trke napravilo je veliku grešku kakva se više nikada ne bi smjela ponoviti", izjavio je ogorčeni Prost.

Iako se svi nadaju da će se 25-godišnji Francuz oporaviti, stručnjaci za te vrste povreda tvrde da su izgledi za potpuni oporavak vrlo mali.

Uz japanske doktore, za Bjankijev oporavak brinu Žerar Selan, koji je prošle godine liječio Mihaela Šumahera nakon njegove skijaške nesreće, te Alesandro Frati, neurohirurg iz rimske univerzitetske bolnice La Sapienca. Obojica su mišljenja da su japanski doktori napravili sve što su mogli da bi spasili život Bjankiju.

Komentari / 0

Ostavite komentar