Šta to i ko čeka Srbiju u Jermeniji?

Srbija 34, oni 50. na svetu. Oni svi skupa deset miliona evra, Srbi 20 puta skuplji. Oni bez bukvalno pola tima, Srbi sa ne baš sjajno atmosferom... Da li će Srbima biti lako u subotu u Jerevanu? Hmmm...

Fudbal 08.10.2014 | 15:00
Šta to i ko čeka Srbiju u Jermeniji?

Fudbalska reprezentacija Jermenije, osim ako se ne dogodi čudo, neće moći u subotu od 18 časova po našem, a 20 po lokalnom vremenu, da računa ne samo na najboljeg igrača te zemlje, napadača Borusije Dortmund Henrika Mhitarjana, već i na vodeće fudbalere u ostale dve linije tima - defanzivca Hrijara Mkojana (Estegal, Iran) i vezistu Araza Ozbilisa (Spartak, Rusija).

U nezavidnoj situaciji, u Jerevanu su se setili da imaju pravo na urugvajskog napadača jermenskog porekla, Maura Guevgoezijana (Alijansa, Peru), koji je prethodnog vikenda dao dva gola za svoj klub u Peruu i koji bi bio "od dragocenosti" za selektora, tek penzionisanog golmana, Romana Berezovskija.

Međutim...

Kada je Guevgoezijan od čelnika saveza zatražio da mu plate putne troškove i obezbede let biznis klasom na 20-časovnom putovanju iz Južne Amerike do krajnjeg istoka Evrope, dobio je negativan odgovor, pa je i sam poslao isti.

"Neću doći, jer me očekuje 20 sati leta iz Perua. Tražio sam da mi bude plaćena biznis klasa, kako bih mogao da se koliko-toliko odmorim tokom leta, ali sam odbijen i to je veliko razočaranje za mene. Želim da igram za Jermeniju. Sve što sam tražio za uzvrat jeste da mi bude plaćen let", rekao je snažni 28-godišnji centarfor, koji ima samo dva nastupa za jermenski tim.

Dobro je da je tako, jer je ove sezone postigao već 15 golova na 28 utakmica za Alijansu.

To je značilo da će Berezovski morati da se osloni na Artura Sarkisova iz Volge, koji je na 26 mečeva za nacionalni tim postigao četiri gola i Edgara Manučarjana iz Urala, strelca osam pogodaka na 44 nastupa za Jermeniju.

Tada se i Sarkisov povredio, što ga čini poslednjim u nizu startera u timu Jermenije koji neće moći da igra u subotu. Konkretno, njemu se još i daju kakve-takve šanse za oporavak...

Šta to znači, konkretno, za našu reprezentaciju, "orlove" i selektora Dika Advokata? Mač sa dve oštrice.

Niko ne može da kaže da Jermenija sa ovim igračima bila jednako neugodan protivnik našem timu. Isto tako, niko ne može da tvrdi da će Jermeni pobediti sami sebe i da je dovoljno samo da se naši igrači pojave na "Vazgen Sagrsjan" republičkom stadionu, kapaciteta 14.403 i terena dimenzija 105x68, identičnih onim u Humskoj.

U kojoj meri će naš tim biti favorit u prvoj utakmici na putu ka Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, uz podsećanje da nismo bili ni na jednom EURO turniru još od 2000. godine i 1:6 u meču sa Holandijom?

Ako posmatramo FIFA rang listu i tradiciju, trebalo bi da se smatramo umerenim favoritima, jer... Jermeni su trenutno 52. reprezentacija sveta, a u februaru su bili rekordno dobro plasirani, 30. Naš tim, s druge strane, dugo već mota se oko 30. pozicije, a trenutno zauzma 34. mesto. Mršava prednost.

Sa Jermenima smo igrali tri puta do sada, dva puta u kvalifikacijama za EURO 2008 u Austriji i Švajcarskoj, kada smo ih glat pobedili u Beogradu (3:0, jedan od golova na tom meču pod vođstvom Havijera Klementea postigao je i povratnik među "orlove" Danko Lazović), a onda bili nadigrani i ostavili dva boda u Jerevanu (0:0), koji su nam nedostajali da u konkurenciji Poljske i Portugalije odemo dalje.

Potom smo se sa Jermenima sreli na Kipru, u februaru 2012. godine, dok smo posle Vladimira Petrovića Pižona čekali Sinišu Mihajlovića i nadigrali smo ih 2:0, golovima Zdravka Kuzmanovića i Branislava Ivanovića, a pod vođstvom "vedea" Radovana Ćurčića.
Međutim, ako se posmatra tržišna vrednost i potencijal dve reprezentacije, Srbija bi trebalo da bude apsolutni favorit i sve osim pobede našeg tima na zvaničnom debiju sa holandskim trenerom, morala bi da bude katastrofa!

Aktuelni sastav Jermenije, bez gore navedenih vodećih igrača, vredi manje od deset miliona evra. Novci ne igraju, ali mogu mnogo da kažu, a kažu da je naš tim 20 puta skuplji od jermenskog, iako je Advokat na iznenađenje mnogih eliminisao Adema Ljajića, procenio da se Nevenu Subotiću ne igra baš za Srbiju, a tu su i povređeni Dušan Basta i Antonio Rukavina, koji zbirno vrede preko 35 miliona evra.

Podsetimo se da je Srbija bila ubedljivo najskuplji tim na svetu koji nije uspeo da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Brazilu, na kojem naravno nije bilo ni Jermenije. Taj tim, od raspada SSSR, nije otišao ni na jedno veliko takmičenje, a u 2014. godini ima skor od jedne pobede, nad skromnim Ujedinjenim Arapskim Emiratima (3:4) i pet poraza od Rusije (2:0), Alžira (3:1), Nemačke (6:1), Letonije (2:0) i Danske (2:1). Taj meč sa Dancima u Kopenhagenu bio je takmičarski.

Mi?

Pod Advokatovim vođstvom odigrali smo 1:1 početkom septembra sa Francuskom u Beogradu i potom uspeli da narušimo atmosferu unutar tima, što je priznao i kapiten Branislav Ivanović. On i zamenik kapitena Aleksandar Kolarov tražili su sastanak sa predsednikom FSS Tomislavom Karadžićem posle tog meča, a navodno nije bilo govora samo o lošoj travi u Humskoj (koja je potom zamenjena).

Na okupljanju "orlova" Ivanović je priznao da je imao razgovor sa kasnije eliminisanim Ljajićem, ali ne nasamo, uz ogradu da ne odlučuje on ko će igrati.

"Da se pitam, mnoge stvari bi bile drugačije, ali se ne pitam. Možda je i bolje što je tako", rekao je Ivanović i te reči nedvosmisleno su potvrdile da Srbija na Kavkaz ne putuje pevajući.

Da li će naši fudbaleri pevati ili zviždukati po povratku kući, kada će ih u roku od tri dana očekivati okršaj sa Albanijom u Humskoj, u mnogome će zavisiti od atmosfere koja bude kreirana u svlačionici i osećaja u grudima koji svaki od startera bude izneo na teren "Sargsjana". Tradicionalno, retko kada pobeđivali smo u "back-to-back" situacijama, kada prvi rezultat nije bio očekivan, setimo se samo vikenda od pre dve godine (Belgija 0:3, Makedonija 0:1).

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu, Srbija je pobedila na samo jednom gostovanju i to na kraju, kada je postalo jasno da nemamo šanse. Dobili smo Vels 0:3 u Kardifu. Počeli smo remijem sa Škotskom u Glazgovu (0:0), a onda redom pogubili sve utakmice, počev od Makedonije u Skoplju (1:0), Hrvatske u Zagrebu (2:0) i Belgije u Briselu (2:1). Koliko god mi bili neubedljivi, da ne kažemo loši, na strani, Jermeni su bili još gori kod kuće.

Oni su u istom ciklusu izgubili svaku utakmicu kod kuće, računajući i onu od Malte (0:1). Pre i posle toga, nadigravali su ih Italijani (1:3), Česi (0:3) i Danci (0:1), a onda... Kada su već bili izgubili sve šanse za plasman u Brazil, Jermeni su dočekali Bugare, kojima su u poslednje dve utakmice kvalifikacija bila potrebna četiri boda za drugo mesto i baraž.

Jermenija je dobila susret 2:1 i razbucala kompletan Fudbalski savez Bugarske na sitne komade.

Zato, oprezno!

Komentari / 0

Ostavite komentar