Krug bede

Nakon Bajinog oplemenjujućeg govora o tome kako neki penzionisani špijuni spremaju udar u izbornoj noći i to iz centrale u Tuzli, još jednom mi se potvrdilo kolika je njegova nostalgija za danima kad se tu sastajao, rastajao, obećavao, planirao, bratimio i mudrovao kako je bolje da Republiku Srpsku lagano ukidaju oni nego ovi iz Federacije.

Republika Srpska 08.10.2014 | 07:45
Krug bede

Majke mi, stvarno će ga ubiti nostalgija! Sad se delimo na meke i tvrde, jer reče da ovi penzioneri traže mekšu strukturu. K’o biva, on je tvrd, a oni hoće meke. Što znači da ćemo imati tvrde ispred mekih, onda meke  ispred tvrdih i na kraju sve moj do mojega. Mi, inače, biramo na svoju sliku i priliku, a narednih godina se iščuđavamo do  besvesti. Kažu da gospodar liči na svog psa ili pas na gospodara, šta  god, a meni se čini i da glasači liče upravo na likove za koje glasaju,  odnosno sluge na svoje gospodare: kopiraju obličje, poprimaju iste  manire, oči im se drelje na isti način kad se pare pomenu, istu muziku  slušaju i pocupkuju, a i smeju se na iste šale. Kaži mi šta te nasmeje,  pa da ti kažem nivo pismenosti i duha.

Ako te nasmeje ono: “Ka’em ja njemu š’a je, š’a ’oćeš...” ili “Vama ovakav treba, cipele 47...”, odmah znam koji je nivo i koja stranka. Većinsko glasačko telo, jednako kao i kandidati im, poznaje samo  usmeno predanje. Politika se kroji na osnovu rekla-kazala, govori se  sklapaju tako što je svaka laž dozvoljena, ona šoma veruje u usmeno predanje svojih vođa da je neka urota belosvetska kriva što su gladni,  mišljenje o svetskoj politici se donosi na osnovu: “Rek’o je meni jedan  čo’ek da je Obama ...”, o istoriji uče iz narodnih pesama, pa i o ljudima sude na osnovu trača, kao omiljenog vida usmene književnosti. 

Nije potrebno naglašavati i onu drugu vrstu, što će reći dilovi na reč,  usmeno, a predaja love na tajnoj lokaciji. Pročitati? Naučiti? Na stranu što je poražavajuća zvanična stopa nepismenosti, no zamolite nekog i od poznatijih novinara ili profesora da vam napiše poruku ili neki dopis u vašem prisustvu i sve će vam biti jasno koliko čitaju i koja je uloga  lektora u njihovom životu.

Neznanje rađa predrasude, predrasude podobnog glasača kojekakvim sirovinama i krug bede se zatvara. Koliko zaista ima nekog nacijom neopterećenog stanovništva, koliko je multientičnost i nacionalna tolerantnost zaista prisutna, samo  uporedite procenat glasača Naše stranke, recimo, sa brojem glasača SDA  ili HDZ-a, a u Republici Srpskoj videti šta se desilo sa liberalima i  zašto uspevaju naše stranke, ali ne i Naša stranka. Interesantno je da  što se više potencira bošnjaštvo i jedinstvo, to više kandidata i  pretendenata, dok je na drugoj strani što veća Srbenda, to siromašnija Republika.

Srbija je toliko srbovala da ne može da se oporavi ekonomski ni za  sledeću deceniju, a januara 1991. isprintali su 17 milijardi dinara bez  dogovora sa drugim federalnim državama. Hrvatska ekonomski tone sve  većajući o ćirilici, a od 1974. do 1979. ostvarivala je viši udeo  investicija u BDP-u od Japana. Zanimljivo mi je ekonomski porediti te etape Bosne i Hercegovine u odnosu na to koliko se nacionalno kliktalo i farbalo.

Uvek se postavlja pitanje da li siromaštvo rađa nacionalizam  ili obratno. Da se podsetimo da smo taman stali malo na noge sa Antom  Markovićem i reformama (i SAD su, u očajničkom pokušaju da spreče rat i  raspad države, Markoviću dali bespovratno oko 3,5 milijardi dolara kako  bi stabilizovao dinar), kleli smo se u njega, a izabrali šta smo  izabrali. Kad je počelo prepucavanje koalicionih partnera o državi,  otišli smo ekonomski (i ratno) u božju mater.

Valja samo uporediti posleratni period, odnosno kako je ekonomija  stajala kad je nacionalna retorika bila jača, a koliki se rast beležio  kad se sarađivalo, što prevedeno na naš način znači kad političke elite,uredno dilujući između sebe, nisu slale ratne pokliče u medijski eter.  Ili regionalno posmatrano, odnosno bivša Juga, koju sada vole zvati Jugoistočna Evropa, a čiji je ekonomski pad uzrokovan dobrim delom  neodrživim razvojem na kreditima i kad se krenulo ko u klin, ko u ploču, uz progresivno rastući spoljnotrgovinski deficit.

Sada prostor od nekih 25 miliona stanovnika, što predstavlja pet posto stanovništva EU, sa  kombinovanim bruto domaćim proizvodom od 153 milijarde evra što je manje čak i od jedan posto BDP-a Evropske Unije, predstavlja samo skup  rascepkanih tržišta i neinteresantni smo za ostatak sveta, pa nije teško ni onome sa jednom jedinom moždanom vijugom zamisliti koliko je tek  interesantna za poslovanje mala BiH sa podeljenim ekonomskim prostorom.

Uostalom, bruto nacionalni dohodak nam je 72 posto ispod proseka EU  (1973. godine u Jugoslaviji je iznosio 57 posto evropskog proseka, a  osamdesetih godina oko 50 posto), a po jednostavnosti poslovanja smo na  131 mestu, pa kad se to ukrsti sa neslavnim indeksom percepcije  korupcije i podacima o imovinskom stanju izabranih, stvarno nam trebaju  ukršteni čudotvorci sa svih kandidatskih lista ili jedna kombinovana  lista čudotvoraca i radoholika.

Možda konstitutivnost nema cenu, ali  otišli smo na sve načine u tri konstitutivne materine, pa možda da  probamo nekonstitutivno da se vadimo i naučimo nešto od države koju smo  po istom receptu razbucali.

Svetlana Cenić "Dani"

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

lux

08.10.2014 06:40

Kraljica! Obožavam je

ODGOVORITE
Name

PD-bot

08.10.2014 06:50

i šta reče ti Svjetlana? SAD htjela da spriječi rat u bivšoj SFRJ? Eeeeeeee svašta ću čuti još

ODGOVORITE
Name

Bobo

08.10.2014 07:16

Svaka cast, naklon do poda!!!

ODGOVORITE
Name

rodjo

08.10.2014 07:25

U Republici Srpskoj se govori ijekavicom a ne ekavicom. Tacno se vidi da si pocela piti naftu iz rafinerije

ODGOVORITE
Name

sasars

08.10.2014 07:32

U pravu je zena! Što je laktaški rudonja veca srbenda, mi smo sve više u blatu, jadu i čemeru... Najbolje smo živjeli onda kad je on mrzio Republiku Srpsku!

ODGOVORITE
Name

CNN

08.10.2014 07:34

Veličanstvena ledi!!!

ODGOVORITE
Name

za rodju

08.10.2014 07:38

Ako neko triput ne opsuje u rečenici, ti ne možeš ništa razumjeti... Riječnik tvoga šefa baje se sastoji od 18 riječi od čega je 12 psovki!

ODGOVORITE
Name

Free@Last

08.10.2014 07:39

Nisam baš siguran u dobre namjere SAD što se tiče početka rat(ov)a u SFRJ i raspada iste. Mislim da je Ante Marković samo tražio taj novac ali da ga nikad nije dobio već da su uslov za pomoć bili prvo izbori po republikama a onda bi pomoć bila davana po zahtjevima republika.

ODGOVORITE
Name

Odgovor PD-botu

08.10.2014 07:54

Da upravo tako.SAD su zestoko htjele da se ocuva SFRJKredit je bio zadnji pokusaj.Ante Markovic takodje.Ali nacionalizam i glad za foteljom ucinili su svoje i ta zemlja se raspala.To i samo to je istina a ne ono sto su tebi i meni i nama solili nasi bajni politicari kad su se na nacionalizmu docepali fotelje.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

08.10.2014 08:07

Svaka ti je na mestu. Svaka čast !

ODGOVORITE
Name

valter

08.10.2014 08:13

Svaka cast gospodjo Cenic! Zena je rekla istinu, kome se ne svidja ne treba da cita!

ODGOVORITE
Name

jovica

08.10.2014 09:02

Da Dodika ubi nostalgija,a vas sve zelja za vlascu...

ODGOVORITE
Name

igi

08.10.2014 09:11

Gospodjo, veliko postovanje Vam iskazujem, ali mislim da je krajnje vrijeme da se ozbiljno AKTIVIRATE i da pruzmete odgovornost u buducoj vladi, a ne samo da pisete clanke!!!

ODGOVORITE
Name

BL

08.10.2014 15:21

Dosta je ovakvih likova kao sto je gospodja Cenic koji stalno nesto analiziraju,razmatraju,...preduzmite nesto konkretno,a narod ce sigurno to prepoznati

ODGOVORITE
Name

selo

08.10.2014 21:22

Ova zena vrijedi vise nego sto mozemo zamisliti svaka cast vidi se da je strucnjak BRAVO !!!

ODGOVORITE