Ovo su najbolji svjetski univerziteti, balkanskih nema ni na mapi

Prema istraživanju britanskog časopisa Times Higher Education za 2014. godinu najbolji univerzitet u svijetu je Harvard, za razliku od prošle godine kada je najboljim proglašen California Institute for Technology.

Svijet 01.10.2014 | 11:57
Ovo su najbolji svjetski univerziteti, balkanskih nema ni na mapi

Američki Harvard je prošle godine bio na drugom mjestu, a britanski Oxford na trećem. Ovog puta na stranici Times Higher Educationa objavljena je rang-lista sa malo drugačijim poredkom.

Na drugom mjestu je Massachusetts Institute of Technology (MIT), američki Stanford je treći, britanski Cambridge je četvrti, a Oxford peti. University of California, Berkeley, je šesti, Princeton je sedmi, Yale osmi, California Institute of Technology (Caltech) deveti i na desetom mjestu je University of California, Los Angeles (UCLA).

Nakon prvih 10 rangiranih iz SAD-a i Velike Britanije, na 11. mjestu se našao i jedan japanski univerzitet, Univerzitet u Tokiju, a potom slijede i neki drugi poznati univerziteti u svijetu. U prvih 100 rangiranih nema nijednog iz BiH, ali ni Balkana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

student

01.10.2014 18:40

Bitno je da nasi profesori svaki mjesec stave 2000 KM u dzep i plus razni projekti sa strane, a koji cemo biti na listi nije bitno. Studente "zlostavljaj" na svaki moguci naci, trazi se ucenje na pamet dok inteligenciju (vjestina snalazenja u datom momentu) niko ne trazi...

ODGOVORITE