Ustaška šahovnica u "Glasu HDZ-a"

Na naslovnici julskog broja "Glasa HDZ-a", mesečnika koji se štampa i deli besplatno pod pokroviteljstvom Hrvatske demokratske zajednice BiH distrikta Brčko, dominiraju poruka "Koračamo dalje" i šahovnica koja je korišćena u vreme NDH.

Bosna i Hercegovina 29.09.2014 | 11:15
Ustaška šahovnica u "Glasu HDZ-a"

Najugledniji heraldičari i istoričari u regionu potvrdili su banjalučkom dnevniku Nezavisne novine da nema nikakve dileme da je šahovnica objavljena na naslovnici Glasa HDZ-a korišćena u vreme ustaške vlasti Ante Pavelića.

Glavni i odgovorni urednik tog glasila je Anto Domić, brčanski gradonačelnik i jedan od potpredsednika HDZ BiH, koji u svakom broju piše uvodnike na različite teme, prenosi Tanjug.

Prema rečima uglednog heraldičara i člana više međunarodnih heraldičkih i falerističkih društava Dragomira Acovića, nema nikakve dileme da je šahovnica s prvim srebrnim poljem ona koja je korišćena u vreme NDH.

"Istina, ako čovek traži neke konotacije, takva kompozicija šahovnice nije korišćena samo u vreme NDH, dakle tek od 1941. godine, nego i ranije, ali jeste tačno da se ta varijanta koristila u vreme NDH", objašnjava Acović.

Sporni su kompozicija boja i sam dizajn šahovnice. Grb objavljen u julskom broju Glasa HDZ-a počinje prvim belim (srebrnim poljem) koji isključivo simbolizuje ustaštvo i ideologiju zločina nad nehrvatima, piše list.

Koliko je, zapravo, ovo pitanje osetljivo potvrđuje i činjenica da je čak i ratna Hrvatska zajednica Herceg Bosna, odnosno Hrvatska Republika HB, čijim se čelnicima u Hagu sudi za ratne zločine, izbegavala da koristi šahovnicu s početnim belim poljem.

Ni za Envera Imamovića, istoričara iz Sarajeva, nema nikakve dileme da je reč o grbu korišćenom u vreme Pavelićeve NDH.

"Zvanični grb Republike Hrvatske počinje crvenim poljem i dosta je drugačiji od grba NDH, nakon što se u Hrvatskoj dugo polemisalo o ovom pitanju. Svi grbovi koji počinju belim poljem korišćeni su u doba Pavelića i to je činjenica, a ovaj grb asocira na ustaštvo", ističe Imamović.

Čelnici Skupštine Brčko distrikta, upitani za komentar, ističu da je ovo za njih nešto potpuno novo, kao i za politiku u distriktu, a potpredsednik Skupštine Aden Ribić osuđuje ovaj postupak i navodi da to distriktu Brčko ne treba.

"Sada ne mogu da prejudiciram kakve će biti reakcije, iako verujem da će biti i inicijative za smenu gradonačelnika ako je on odgovoran za ovo. Videćemo da li je ovaj grb objavljen zlonamerno ili slučajno", navodi Ribić.

Portparol OHR-a Mario Brkić poručio je da od nadležnih institucija očekuju "da osiguraju poštovanje svih relevantnih zakonskih propisa kako bi se sprečilo bilo kakvo dizanje tenzija".

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cccc

29.09.2014 12:19

Ustase bili i uvjek ostali...

ODGOVORITE
Name

ccc

29.09.2014 19:55

Nema Dodika, nema ni komentara!

ODGOVORITE
Name

Od cudjenja nema vajde

30.09.2014 20:10

Pa nece valjda biti u "Glasu Srpske",dokle cemo se cuditi.

ODGOVORITE