Усташка шаховница у "Гласу ХДЗ-а"

На насловници јулског броја "Гласа ХДЗ-а", месечника који се штампа и дели бесплатно под покровитељством Хрватске демократске заједнице БиХ дистрикта Брчко, доминирају порука "Корачамо даље" и шаховница која је коришћена у време НДХ.

Босна и Херцеговина 29.09.2014 | 11:15
Усташка шаховница у "Гласу ХДЗ-а"

Најугледнији хералдичари и историчари у региону потврдили су бањалучком дневнику Независне новине да нема никакве дилеме да је шаховница објављена на насловници Гласа ХДЗ-а коришћена у време усташке власти Анте Павелића.

Главни и одговорни уредник тог гласила је Анто Домић, брчански градоначелник и један од потпредседника ХДЗ БиХ, који у сваком броју пише уводнике на различите теме, преноси Тањуг.

Према речима угледног хералдичара и члана више међународних хералдичких и фалеристичких друштава Драгомира Ацовића, нема никакве дилеме да је шаховница с првим сребрним пољем она која је коришћена у време НДХ.

"Истина, ако човек тражи неке конотације, таква композиција шаховнице није коришћена само у време НДХ, дакле тек од 1941. године, него и раније, али јесте тачно да се та варијанта користила у време НДХ", објашњава Ацовић.

Спорни су композиција боја и сам дизајн шаховнице. Грб објављен у јулском броју Гласа ХДЗ-а почиње првим белим (сребрним пољем) који искључиво симболизује усташтво и идеологију злочина над нехрватима, пише лист.

Колико је, заправо, ово питање осетљиво потврђује и чињеница да је чак и ратна Хрватска заједница Херцег Босна, односно Хрватска Република ХБ, чијим се челницима у Хагу суди за ратне злочине, избегавала да користи шаховницу с почетним белим пољем.

Ни за Енвера Имамовића, историчара из Сарајева, нема никакве дилеме да је реч о грбу коришћеном у време Павелићеве НДХ.

"Званични грб Републике Хрватске почиње црвеним пољем и доста је другачији од грба НДХ, након што се у Хрватској дуго полемисало о овом питању. Сви грбови који почињу белим пољем коришћени су у доба Павелића и то је чињеница, а овај грб асоцира на усташтво", истиче Имамовић.

Челници Скупштине Брчко дистрикта, упитани за коментар, истичу да је ово за њих нешто потпуно ново, као и за политику у дистрикту, а потпредседник Скупштине Аден Рибић осуђује овај поступак и наводи да то дистрикту Брчко не треба.

"Сада не могу да прејудицирам какве ће бити реакције, иако верујем да ће бити и иницијативе за смену градоначелника ако је он одговоран за ово. Видећемо да ли је овај грб објављен злонамерно или случајно", наводи Рибић.

Портпарол ОХР-а Марио Бркић поручио је да од надлежних институција очекују "да осигурају поштовање свих релевантних законских прописа како би се спречило било какво дизање тензија".

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цццц

29.09.2014 10:19

Устасе били и увјек остали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

29.09.2014 17:55

Нема Додика, нема ни коментара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од цудјења нема вајде

30.09.2014 18:10

Па неце ваљда бити у "Гласу Српске",докле цемо се цудити.

ОДГОВОРИТЕ