Nema opravdanja za postojanje NATO-a

Žak Atali, dugogodišnji savjetnik francuskog predsjednika Fransoa Miterana, smatra da nema više opravdanja za postojanje NATO saveza, koji treba transformisati u savez demokratskih zemalja protiv terorizma.

Svijet 28.09.2014 | 11:10
Nema opravdanja za postojanje NATO-a

"Izbijanje novog hladnog rata je ogromna greška, nema više opravdanja za postojanje NATO-a, jer nema Varšavskog pakta. Potreban je savez demokratskih zemalja protiv terorizma", rekao je Atali za "Politiku".

Atali, koji je i osnivač Evropske banke za obnovu i razvoj, ističe da se protiv terorizma treba boriti svim sredstvima.

On je naveo da bi bilo bolje da se nisu stvorili uslovi da se terorizam pojavi u vidu "Islamske države", jer, ukoliko je ta vojska danas toliko jaka, to je zato što su u njoj generali i oficiri Sadama Huseina.

"Trebalo je zadržati ovu vojsku koja je bila organizovana, a ne uništiti je, to je bila ogromna greška", kaže Atali.

Komentarišući činjenicu da se i Srbija pridružila koaliciji protiv "Islamske države", iako je bila bombardovana prije petnaest godina, Atali je rekao da je i Njemačka nekada bila bombardovana, pa učestvuje u toj koaliciji.

"Postoje pravedni ratovi. Srbija koja se veličanstveno ponijela u ratu 1939 - 1945. godine zna da ima pravednih ratova", naveo je Atali.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miko

28.09.2014 09:15

Gdje nađoste ovu karikaturu, vi ste fenomeni u BN što se tiče ovakvih savjetnika, bivših.Iskopajte još jednu i dobičete Ginisovu nagradu.

ODGOVORITE
Name

Re Miko

28.09.2014 20:04

Izgleda da ne gledas tv i da nemaš internet,ovaj covjek je 99 osudjivao NATO agresiju na Srbiju,i danas prica sto je pričao i tada,posle povlacenja Srpske vojske i policije sa Kosova jedan od rijetkih koji je rekao da bi Srbi mogli da budu proterani,i desilo se sto je pricao

ODGOVORITE