Nasipi u Semberiji u lošem stanju

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je stručna komisija, koju su činili predstavnici Republičke civilne zaštite, predstavnici preduzeća "Vode Srpske", te vodoprivredni inspektor sačinila izvještaj koji pokazuje da su nasipi u Semberiji na Drini, Savi i rijeci Janji, u veoma lošem stanju.

Republika Srpska 25.09.2014 | 14:49
Nasipi u Semberiji u lošem stanju

"Nasipi su dva metra niži nego što su bili do sada, što govori da bismo imali katasrofalne poplave, ako bi voda i približno bila kao u vrijeme prošlih poplava", rekao je Mićić na konferenciji za novinare. Mićić je apelovao nadležne institucije da ovaj problem što prije riješe. "Dva metra je niži nasip u Balatunu, a na nekim mjestima i dva i po metra", rekao je Mićić.

On je naveo da u zaključku izvještaja Komisije stoji da su zbog nedovoljne izgrađenosti hidrotehničkih objekata za odbranu od poplava na području Semberije smanjene kote nivoa odbrane od poplava.

"Ovo samo potvrđuje da smo ponovo ugroženi", rekao je Mićić i dodao da je na osnovu ovog izvještaja gradska uprava ponovo napisala dopis resornom ministarstvu. Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović rekao je da podjela stočne hrane, koja je donacija UNDP-a, u Semberiji teče i privodi se kraju, a da lokalna uprava o tome nije obaviještena.

"Prije dva mjeseca smo, zajedno sa predstavnicima FAO organizacije i predstavnicima Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, dogovorili prioritete podjele, a nakon briselske konferencije, gdje su predstavnici FAO organizacije i UN imali izlaganje, donirali su nam 300 tona stočne hrane za Semberiju", rekao je Jović novinarima.

On je naveo da su UN poslale dopis Ministarstvu prema kojem bi tu hranu trebalo da dijeli zajedno sa lokalnom upravom. "Stočna hrana se dijeli, a gradska uprava nije obaviještena o ovome.

Ne znamo prema kojim se spiskovima vrši podjela i zato sam uputio protestno pismo predstavnicima FAO organizacije u Sarajevu, kao i našem resornom ministarstvu", rekao je Jović.

On je dodao da je jednom, ipak, bio pozvan od predstavnika Savjetodavne službe, ali da je bio spriječen da dođe. Jović je ponovio da je i lokalna uprava neobaviještena o ovome, kao i da narod na terenu ne zna prema kojim prioritetima se dijeli pomoć FAO organizacije.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vasilije

25.09.2014 13:32

Stanje nasipa je kao i opšte stanje u državi:raspadanje i haos.Način na koji se dijeli humanitarna pomoć je slika stanja saradnje vlade i lokalnih opština-saradnja nikakva,jer u tim opštinama ne vlada crvena banda.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

25.09.2014 14:18

zato je bitna fontana pred domom zdravlja(koja ludost ,nije to turisticki objekat)a 24 godine se gazi blato do koljena na parkingu iza robne kuce..jadni smo..

ODGOVORITE
Name

Kolaps

25.09.2014 14:20

I u opstinama gdje vladaju crveni mundiri je ista (Samac). Nema marke, sve rascupano, nema novih nasipa, RASULO!

ODGOVORITE
Name

ne kontam

25.09.2014 14:26

Malo mi je nejasna izjava da su nasipi nizi 2.5m sada nego prije poplava. Ako nije doslo do pucanja, klizista ili drugog vida ostecenja, materijal sa nasipa ne moze jednostavno nestati. A ako je doslo do ostecenja tada bi trebalo da su ti nasipi u fazi rekonstrukcije, znaci da ce biti vraceni na staru visinu ili nadviseni. Po ovome tekstu ispade da je negdje nestalo 17.5m3/m1 sa nasipa. Vjerujem da su nasipi osteceni i da se moraju popravljati i oni koji nisu se raspali u maju, ali bih molio novinare da razmisle o ovome sto pisu, papir trpi svasta ali matematika ne.

ODGOVORITE
Name

modrica

25.09.2014 16:44

KOD NAS OD MODRICE DO ODZAKA IMA DVADESET BAGERA KOJI KRADU SLJUNAK I PRODAJU GA STRABAGU I EUROASFALTU A PRI TOM RUSE I ONO MALO STO JE OSTALO OD NASIPA A NARAVNO ZA VLAST SU ONI NEVIDLJIVI A PO KAFICIMA SE SAMO PRICA KOLIKO DAJU PARA MIN STEVU MIRJANICU I INASPEKTORIMA I NACELNICIMA OPSTINA PA STVARNO NARODE IZADJIMO NA IZBORE I OTJERAJMO OVU BAGRU OPOZICIJO NAPRIJED DO OSLOBODJENJA

ODGOVORITE
Name

stole

25.09.2014 17:14

Spiric je obecao da ce to sve izgraditi od svojih para samo da dobije jos jedan mandat

ODGOVORITE